Меню

Безопасно шофиране

Безопасно шофиране

Ето някои съвети, които да следвате, преди да се качите на наетия автомобил:

Наспете се добре

Шофирането в сънливо състояние е изключително опасно. Опитайте се да поспите добре преди дълъг преход, а ако почувствате сънливост, докато шофирате, задължително спрете. Намерете удобен начин да подремнете и се поразтъпчете, за да оросите мозъка си.

Храна и напитки

Преди шофиране, хапвайте лека и лесно смилаема храна. Вземете си нещо дребно за хапване по път – напр. банан или ябълка. Ако маршрутът е дълъг, планирайте спиране за по-сериозно хранене. Разбира се, алкохолът е абсолютно забранен. За предпочитане е да приемате вода или плодови сокове пред газирани напитки. Ако пътувате през зимата, можете да си вземете термос с горещ чай – в случай на неочакван застой, ще Ви бъде от полза. Дъвчете дъвка или смучете бонбони – това спомага концентрацията. 

Правете почивки

Опитайте да правите кратки 5-10 минутни почивки на всеки час, особено ако пътувате с деца или животни. Излезте от колата, протегнете се, раздвижете главата и китките си, клекнете няколко пъти. След няколко часа, прекарани в колата, ще оцените тези спирания. Ако пътувате дълго или през нощта, планирайте по-дълго спиране в хотел или подремнете в колата.   

Запознайте се с автомобила

Още при взимане на колата, проучете всичко по-важно, свързано с нея – откъде се включват всички светлини, какво е нивото на маслото, къде се намират пожарогасител, аптечка, резервна гума, светлоотразителен триъгълник и тн. Преди да потеглите, направете няколко кръгчета, за да тествате поведението на автомобила, изправността на спирачките и др. 

Затегнете коланите

Шофирането с колан е задължително условие за Вашето безопасно шофиране, независимо къде ще използвате колата. Обърнете специално внимание на точното и здраво прикрепяне на детските столчета в автомобила. По-големите кучета също могат да ползват специални допълнителни колани – както за тяхна безопасност, така и за тази на останалите пътници в колата. По-малките животинки трябва да пътуват в специални клетки. 

Съсредоточете се върху шофирането

Не използвайте телефона си, не се хранете, не пийте и не разсейвайте вниманието си от пътя по какъвто и да било начин докато карате. 

Вижте още:

Как да резервирате кола под наем

Защо да изберете рент-а-кар услуга

 

 

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Статията ти харесва, но смяташ, че липсва информация?
Благодарим Ви за обратната връзка!

Тя ще ни помогне да Ви предложим по-ценно и релевантно съдържание.

Възникна грешка при изпращането

Изпратете отново опитайте по-късно