Меню

Резервационни класи

Резервационни класи

Обикновено наличие на различни класи в самолета има при редовните авиокомпании. При повечето нискотарифни авиокомпании не съществуват различни резервационни класи. Всички пътници пътуват само в икономична класа.

Редовните авиокомпании предлагат основно три типа резервационни класи – икономична, бизнес и първа класа. При някои авиокомпании има междинни класи като например „Премиум икономи".


Икономична класа

Това е основната и най-евтина резервационна класа. Независимо от по-ниските цени, пътниците могат да очакват комфорт по време на пътуването: регулируема седалка, която осигурява комфорт и здравословна поза на тялото, регулируеми облегалки за глава, подлакътници и степенки за крака.

По време на полета се сервира безплатна храна (лека закуска, обяд или вечеря)*. Пътниците получават и безплатни напитки и други екстри (слушалки, мокри кърпички и т.н).

За по-дългите полети редовните авиокомпании често предлагат аудио-видео програми (филми, музика и мултимедия).

 *Някои редовни авиокомпании предлагат безплатна храна само за полети по определени дестинации.

Премиум икономична класа

Премиум икономичната класа или така наречената "Премиум икономи" се предлага все по-често от редовните авиокомпании. Този клас за пътуване е между икономичната и бизнес класата по отношение на цена, комфорт и удобства.

Разликите между Иконимична и Премиум икономичка класа могат да включват:

  • По-голямото разстояние за краката; 
  • По-добро място за сядане (често това са по-малко седалки на ред, което увеличава мястото за поставяне на лактите); 
  • Включени забавления; 
  • Приоритетно качване; 
  • Комплименти под формата на аксесоари от авиокомпанията; 
  • Напитка за добре дошли на борда и др.


Бизнес класа

Бизнес класата предлага най-доброто съотношение между цена, удобство и оптимално използване на времето. Местата са комфортни, ергономични и личното пространство е доста по-голямо от това в икономичната класа.

Предлага се разнообразна храна, сервирана в порцеланови съдове, и аудио-видео програми. Седалките могат да се разпъват в хоризонтално положение.

Ограниченията за допустимо тегло на багаж са по-големи. Пътниците имат достъп до специалните транзитни зони (ложи) на летищата, където има множество барове и заведения. Някои летища предлагат и възможност за вземане на душ.

Ако клиентите в бизнес класа членуват в програмата за лоялност на превозвача, получават и допълнителни бонуси.

Бизнес класата изглежда по различен начин при различните превозвачи, но винаги е синоним на висок комфорт и перфектно обслужване.

Първа класа

Това е най-високата резервационна класа, която гарантира пълна дискретност и най-доброто възможно обслужване.

На пътниците се предлагат най-удобните места. Седалките са с възможно най-модерното и качествено оборудване и могат да се превърнат за секунди в удобно легло.

Храните и напитките, приготвени от най-добрите готвачи по света, са винаги на разположение (за разлика от икономичната класа).

Пътниците в първа класа могат да се наслаждават на дискретно обслужване в салоните (ложите), баровете и ресторантите на летището, както и на зоните за бърза регистрация.

Вижте още: 

Ценови известия – винаги в крак с най-ниските цени

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!