Меню

Как да намерите най-изгодния самолетен билет

Как да намерите най-изгодния самолетен билет

За разлика от други видове транспорт, цените на самолетните билети не са константни. Те се променят непрекъснато под влиянието на редица фактори като сезон, маршрут, търсене и др. Както в момента можете да закупите билет за определена дестинация и дата на една цена, така с наближаване на пътуването тази цена може да достигне до 6-7 пъти по-високи нива.

Затова има някои правила с чието следване можете да си гарантирате по-изгодна цена на самолетните билети. Тук ще споменем основните от тях, с уговорката, че не всяко правило може да бъде приложено във всеки един момент и за всяко пътуване.

1. Ранна резервация

Ранната резервация почти винаги е предпоставка за по-изгодна покупка на самолетен билет. Изключение правят само офертите в последната минута, но те рядко могат да се приложат при неинцидентни пътувания. Прекалено ранната резервация пък също може да не ви гарантира най-добрата цена.

Колко по-рано е добре да се резервира самолетен билет?

Задълбочените анализи на eSky показват, че най-добрият период за резервация на самолетен билет е между 6 и 8 седмици преди пътуването.

2. Гъвкавост на датите и часовете

Ако датите на пътуването ви не са точно фиксирани, след като направите търсене на полет, изберете календара с датите. Така можете да видите цената на самолетните билети за всеки ден в следващите няколко месеца. Имайте предвид, че офертите се променят почти постоянно. 

Също така, нощните и ранно-сутрешните полети са по-неудобни, но пък често и по-евтини. 

3. Избор на подходяща авиокомпания

Задължително проверете дали до желаната дестинация летят нискотарифни авиокомпании. Техните предложения в повечето случаи са по-изгодни като цена на самолетния билет.

Преди да вземете окончателно решение обаче, трябва да имате предвид и други фактори, които могат да оскъпят пътуването ви и да компенсират ниската себестойност на билета.

Така например при нискотарифните авиокомпании багажът се заплаща допълнително. Храната на борда също не е включена в цената на билета, а много често тези авиокомпании кацат на по-отдалечени летища, което може да доведе до допълнителни разходи за придвижване до дестинацията. Понякога с добавянето на всички тези фактори, пътуването с нискотарифна авиокомпания излиза по-скъпо, отколкото с редовна, независимо че първоначално е било обратното.

4. Двупосочен билет

Ако изберете да пътувате с редовна авиокомпания, резервирайте двупосочен самолетен билет, дори и да летите само в едната посока. Почти винаги двупосочният билет е по-евтин от еднопосочния. Това не важи за нискотарифните авиокомпании.                                                       

5. Алтернативно летище

Потърсете полети до всички летища в и около дестинацията и летището на излитане. Например, само в Лондон има шест летища, до които можете да летите на различни цени. Също така дотам може да се лети изгодно не само от София, но и от Пловдив, Варна и Бургас. Ако живеете в Русе пък, може да се окаже най-изгодно за вас да летите от Букурещ и т.н.

6. Слаб сезон

Информирайте се кой е периодът, в който дестинацията е по-малко посещавана. По възможност избягвайте да пътувате в период на големи празници и събития – например, билетите до Рио са много по-скъпи по време на големия карнавал през февруари, тези до Москва ще достигнат много по-високи нива по време на световното първенство по футбол през 2018 г., а билетите около Коледа и Великден традиционно са най-скъпите през годината, независимо закъде летите.

7. Най-подходящ ден от седмицата

Въпросът има ли ден и час, в който самолетните билети са най-евтини, се коментира много и разнопосочно. Едно е сигурно, такова правило в никакъв случай не може да се приложи 100% за всяко пътуване, тъй като всяка авиокомпания качва тарифите си по различно време на деня всеки ден.

Все пак, множеството проучвания и анализи сочат, че като цяло билетите са по-евтини във вторник, четвъртък и събота, а по-скъпи в петък и неделя. Ако сте чули, че е най-добре да резервирате билета си в периода между вторник следобяд и 2 ч. след полунощ в сряда, опитайте – вероятност има, но не и гаранция.

8. Консултация

Ако нямате опит в покупката на самолетни билети, обърнете се към професионален агент. Не само че той ще направи необходимите проучвания по-компетентно и бързо, но може и да ви подскаже опции, за които вие не сте се досетили. Особено полезна е консултацията при пътувания до по-далечни дестинации. Свържете се с наш консулатнт на 0700 15 355 или +359 2 955 75 80.

9. Информираност

Посещавайте редовно сайта eSky, абонирайте се за бюлетина ни и ни следвайте в социалните мрежи. Така ще сте винаги навреме информирани за най-добрите оферти и промоции на авиокомпаниите, както и за най-изгодните опции за хотелско настаняване.  

Вижте още:

Промоционални самолетни билети

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!