Меню

Избор на съседни места в самолета

Избор на съседни места в самолета

Има няколко типа пътуване, които предоставят различни възможности да пътувате един до друг с близките си хора в самолета:

Индивидуално пътуване с редовна авиокомпания

При резервиране на пътуване от 2 до 9 души на едни и същи дати, полети и часове, може да се изготви една обща резервация. Обикновено, при наличие на толкова свободни съседни места, при регистрация за полет на летището, хората биват настанени на съседни места. Ако няма толкова свободни места едно до друго, пътниците биват групирани по двама или трима в съседство.

Съседни места могат да бъдат заявени и към момента на издаване на билетите, тъй като редица авиокомпании (но не за всичките си полети) предоставят тази услуга. Нужно е само да ни попитате и, ако е възможно, ще го направим безплатно за Вас.

Друг момент да се заявят съседни места в един полет е при онлайн регистрация на пътника за полет или при регистрация на гишето на летището.

Ако сте закупили билета си в индивидуална резервация, но искате да пътувате на съседно място с Ваш познат, който не е във Вашат резервация, трябва да разполагате с номер на неговата резервация, наличен в системата на авиокомпанията. Можете да ни предоставите този номер и ние ще се погрижим да информираме превозвача за желанието Ви да пътувате в съседство. Това е безплатна услуга и е възможна само при налични места с такова разположение.

Индивидуално пътуване с нискотарифна авиокомпания

При резервиране на индивидуално пътуване за няколко човека, на едни и същи дати, полети и часове, може да се изготви една обща резервация за всички. Отличителна особеност на нискотарифните превозвачи е, че пътниците нямат предварително определени места в самолета. Предоставя се възможност за избор на място, но за тази услуга се заплаща допълнително. Изключение прави авиокомпания Wizzair, която настанява двама или повече пътници на съседни седалки, ако изначално са направили обща резервация. Номер и индекс (буквата) на мястото се виждат при изготвяне на бордната карта в горния десен ъгъл.

Групово пътуване с редовна авиокомпания

При пътуване на 10 или повече души на едни и същи дати, полети и часове, се изготвя групова резервация. По време на регистрация за полет, обикновено се предоставят съседни места за всички пътници в тази резервация. Разбира се, това не е задължително. Наличието на повече съседни места зависи от това колко човека са се регистрирали за полета преди Вашата група. Затова Ви съветваме да отидете по-рано на летището (около 2,5 часа преди обявеното полетно разписание) и да заявите желанието си да пътувате на съседни места.

Групово пътуване с нискотарифна авиокомпания

Различните нискотарифни превозвачи имат различни правила за групово пътуване. Общото е, че всички те приемат 10 човека за индивидуално пътуващи. Изготвяйки групова резервация, не винаги авиокомпанията предоставя съседни места на всички пътници в нея. 

Вижте още:

Как да намерите най-изгодния самолетен билет

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!