Меню

Малария и денга

Малария и денга

Какво трябва да знаете за маларията?

Маларията е сериозно и често фатално заболяване, така че преди да отидете на почивка в тропиците, си струва да проверите дали в страната, до която възнамерявате да пътувате, не съществува риск от заразяване с това заболяване и как да го предотвартите.

Маларията се предава при ухапване от комари, а може да се пренесе и от хора, пътували до места, където болестта е по-разпространена, при кръвопреливане и др. В днешно време болестта е разпространена в районите около екватора, в страни от Северна и Южна Америка, в много части на Азия и голяма част от Африка. По-голямата част от засеганатото население са деца под 5 години, а бременните жени са особено уязвими. Ежегодно от болестта загиват близо 1 млн. души.

Симптоми

Симптомите на маларията са подобни на грипа – висока температура, втрисане, изпотяване, мускулно-ставни болки, гадене и повръщане. Ако получите подобни симптоми, незабавно се консултирайте с лекар.

Превенция

Когато планирате пътуване до страна, където има риск от заразяване с болестта, отидете на лекар, който ще Ви посъветва за подходящите медикаменти, в зависимост от държавата, до която ще пътувате. Тяхната употреба не може да осигури 100% защита от малария, но значително ще намали риска от заболяването.

Как да се предпазите от ухапвания?

В допълнение към използването на лекарства, трябва да вземете мерки и за предотвартяване на ухапвания от комари, като например:

  • Винаги използвайте репеленти против комари по откритите части на тялото; 
  • Обличайте се с блузи с дълъг ръкав, дълги панталони и дебели чорапи, особено вечерно време и при пътуване в джунглите; 
  • Пръскайте дрехите си с перметрин, който можете да намерите в аптеките; 
  • Изберете сигурно място за престой – климатизирано и с мрежи на прозорците и вратите. В стаите можете да използвате всякакви спрейове или електрически пособия против комари; 
  • Избягвайте пътуването до екзотични страни по време на дъждовен период, който е благоприятен за комарите.

Денга

Това също е болест, пренасяна от комари, разпространена в Югоизточна Азия, Африка, Централна и Южна Америка. Симптомите на болестта са висока температура, главоболие, ставно-мускулни болки, обриви, повръщане. За съжаление, към днешна дата няма ваксина против болестта, нито пък лекарства, които да попречат на развитието ѝ. Единствената защита срещу денга е прилагането на предпазни мерки и предотвартяването на ухапвания от насекоми (виж по-горе).

В случай че получите горепосочените симптоми, незабавно се консултирайте с лекар. За да успокоите симптомите, можете да вземете парацетамол, но в никакъв случай аспирин!

Преди да предприемете пътуване до тропиците, направете си пътническа застраховка. Тя ще Ви бъде от ползва при заболяване или други нежелани ситуации. 

Вижте още: 

Ухапвания от насекоми, паякообразни и влечуги

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!