Меню

Безопасен тен

Безопасен тен

В допълнение към прекрасните спомени от пътуването, всеки от нас иска да се завърне в родината си с красив тен. Правилата за здравословен и безопасен тен са прости:

  • Свиквайте кожата си със слънчевите лъчи постепенно. В първия ден от баните, стойте на слънце за кратко (например 30 минути) и с всеки следващ ден увеличавайте периода постепенно
  • Винаги използвайте слънцезащитни кремове, съобразени с Вашия тип кожа
  • Използвайте крем с по-висок слънцезащитен фактор за Вашето лице, шия и рамене
  • Нанесете защитния крем поне 30 минути преди да изложите кожата си на слънце. Три часа след като сте нанесли крема, както и след всяко влизане във водата, се намажете отново, дори и кремът Ви да е водоустойчив
  • Не използвайте друга козметика или парфюми, докато сте на слънце.
  • Постарайте се да не правите слънчеви бани в часовете между 11 и 15, когато слънцето е най-силно
  • Използвайте слънцезащитен крем и в облачни дни – 90% от слънчевото лъчение преминава през облаците
  • Когато сте на висока надморска височина, използвайте крем с по-висок слънцезащитен фактор, тъй като там лъчението е по-силно
  • Защита на очите – носете слънчеви очила с UV филтри.

Първа помощ в случай на слънчево изгаряне

Симптоми като зачервяване, парене или подуване на кожата са изгарания първа степен, а такива като мехури по кожата, температура, треска и повръщане са изгаряния от втора степен.

При изгаряния от първа степен трябва да правите студени компреси (например с марля, напоена с чиста и хладка вода) или да използвате препарати като пантенол, алантоин или прополис, които успокояват кожата. Добре е да охладите тези препарати в хладилник, за да увеличите тяхната ефективност. Друг метод за облекчение на изгоряла кожа е намазването с кисело мляко (без съдържание на захар).

При изгаряния втора степен третирайте кожата по същия начин, но незабавно потърсете лекарска помощ. В никакъв случай не пукайте мехурчетата по кожата, тъй като те защитават кожата Ви от инфекция.

Няколко дни след като първите болезнени симптоми изчезнат, трябва да хидратирате кожата си, използвайки висококачествени кремове и масла, богати на витамин Е и провитамин B5. Най-малко две седмици след изгарянето избягвайте излагането на слънце или пилинги, които допълнително ще раздразнят кожата Ви. Пийте много вода, за да осигурите нужната хидратация на кожата си.

Вижте още: 


Топлинен удар – симптоми и първа помощ

Комплект първа помощ при пътуване

 

Съветите в този раздел от сайта са само информационни, с цел да бъдат полезни за потребителите, и не са основание за каквато и да било отговорност на eSky.bg.

Откри ли необходимата информация? Да | Не
Смятам, че информацията е:
Благодарим за обратната връзка!