Меню

Търсене на полети от Турция

Покажи филтри

Турция

  • Чанаккале
  • Edirne
  • Tekirdağ
  • Kırklareli
  • Balikesir
  • Thrace route
  • North Aegean Route
Чанаккале

Основна информация

Официален език: турски
Времева зона: UTC+3
Валута: турска лира (TRY)

Какво да правиш?

Чанаккале е задължителна дестинация за тези, които се интересуват от история, особено на древността, но това не е единственото, което градът може да предложи. Той омайва посетителите и с великолепните си гледки към морето, историческите забележителности и не на последно място – с вкусната си кухня. И като казахме вкусна кухня, продължавай да четеш, за да разбереш кои са някои от най-добрите места за хапване в Чанаккале.

Вероятно всеки е чувал за древната Троя – или в часовете по история, или докато гледа едноименния филм от 2004 г. с Брад Пит и Орландо Блум. Смята се, че именно тук е мястото на Троянските войни, за което свидетелстват някои от артефактите, открити при разкопките на археологическия обект Троя, включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Тук можеш да видиш дървения реквизит на троянски кон, който се появява във филма, както и да посетиш Музея на Троя.

Друго място в района на Чанаккале, което не бива да пропускаш, е село Tevfikiye, разположено сравнително близо до руините на Троя. То е археологически парк, изобразяващ епохата на Троя. Посетителите определено ще оценят историческите, митологичните и културните ценности в открития музей и ще имат възможност да закупят органични продукти и сувенири. В района има и много крепостни сгради, като замъците Bozcaada, Kilitbahir, Çimenlik, както и анатолийския бастион Хамидие. Град Асос, известен и като люлката на философията, а и дом на храма на Атина, също си заслужава да бъде посетен.

Не си тръгвай от Чанаккале без разходка по красивото крайбрежие или плуване в морето. Ако искаш да си купиш сувенири за спомен, то отиди на цветния и оживен базар Aynalı Çarşı, възпят и в народните песни. Това е най-популярното такова място в Чанаккале и привлича хиляди туристи всяка година.

Какво да опиташ?

Чанаккале е не само богата история. Градът може да се похвали с повече от вкусна кухня, с преобладаващи ястия с риба и морски дарове. Непременно опитай супата от риба скорпион, с която е известна местността Чанаккале, както и ястията, приготвени от питателни гъби, растящи под борови дървета. Не забравяй да пробваш и ястията със сардини, ако си почитател на този вид морски дарове.

Виж повече:

gocanakkaleturkiye.com

Популярни авиокомпании, опериращи от Турция