Меню

Ryanair полети от Варшава до Сплит

Покажи филтри

Сплит

 • Обща информация

  Официален език: Хърватски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Куна (HRK)

 • Ризото за Гинес

  В началото на май се чества празника на Св. Домниус, който се отбелязва с тържествено шествие из града, много игри и състезания, както и приготвяне на огромно ризото за всички желаещи. Тиганът, в който се готви ястието е с диаметър 2.5 метра, а предвижданите порции са около 5000. За направата му са необходими 300 кг ориз, 100 кг доматен сос, 50 кг миди и още много морски дарове и подправки. Ризотото се счита за традиционно ястие и в цяла Далмация.

 • Връзки с града

  В случай, че сте от типа туристи, които посещават не само определена дестинация, но и местата около нея, може да разчитате на местния транспорт. Има редовни автобусни връзки с предградията Салона, Клис, Омиш и Трогир, както и с други големи градове: Загреб, Риека, Задар, Дубровник.

 • Разходки и шопинг

  В близост до Народния площад се намира Закрития рибен пазар, а на запад от него улица Мормонтова, която е изцяло пешеходна и именно по нея са разположени бутиците на известни модни марки. Извън стените на Стария град и по крайбрежието се простира най-известната крайбрежна улица – Рива - оживена и изпълнена с кафенета, предлагащи различни изкушения, включително бяло кафе.

Забележителности на Сплит

Вторият по големина град в Хърватия има какво да предложи на любителите на плажа, плаването, историята, културата и кухнята. Най-натоварените месеци са юли и август, защото времето е най-топло, а традиционните музикални събития допълнително привличат посетители.  Логично тогава цените на хотелите са най-високи, а тълпите от туристи най-многобройни. За предпочитащите спокойствието се препоръчват месеците май, септември и октомври, но тогава някои от заведенията са затворени, и фериботите, свързващи града с близките острови работят с ограничен график.

Водеща забележителност е Диоклециановият дворец, включващ Желязната врата, Часовниковата кула, храмовете на Юпитер, Венера и Сибила. Главният вход на двореца е била Златната врата, гледаща в посока към Салона – родния град на император Диоклециан. Историята разказва, че през 297 г. императорът е потушил бунт в Египет, след което е донесъл в Сплит 12 черни гранитни сфинксове, от които за съжаление е останал само един, разположен пред „Св. Домниус“.

Редица други забележителности обаче заслужават внимание: Етнографският музей в близост до двореца, пл. „Браче Радии“ със статуя на Марко Марулич, считан за баща на хърватската литература, църквата „Св. Франциск“, Катедралата „Св. Домниус“, която в миналото е била мавзолей на Диоклециан преди тялото му мистериозно да изчезне, Археологическият музей, галерията на Маестрович.

През вековете градът е попадал под византийско, венецианско, австрийско и унгарско влияние, което допринася за богатия му културен облик. Това се забелязва и в месните кулинарни традиции. Едно от типичните местни ястия е сопарник, което представлява тесто, пълнено със зеленчуци,  изпечено в пещ и поръсено със зехтин и чесън.

Полезна информация за летищата

Варшава Сплит

Популярни авиокомпании по маршрут Варшава - Сплит