Меню

Pegasus полети от Истанбул до Никозия

Покажи филтри

Никозия

 • Обща информация

  Официален език: Гръцки, турски
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Портата Фамагуста

  Някога венецианците са владеели Кипър. За техните опити за отбрана срещу османците, напомня портата Фамагуста. Тя е впечатляващ фрагмент, строително-отбранително средство, чието копие се издига и на остров Крит. Днес тя се използва като културен център за провеждане на изложби и подобни събития.

 • Танцът на дервишите

  В северната част на Никозия може да бъде наблюдаван танцът на дервишите – красив и древен обичай, който омагьосва със своите движения. Тяхното представление трае около 1,5 часа, по време на което въртящите се бели поли и конусовидни шапки хипнотизират зрителите.

 • Буюк Хан

  Буюк Хан е сред първите постройки, които османските турци оставят след себе си. Сградата се е използвала за пренощуване на пътуващите търговци и съхранение на тяхната стока.

Забележителности на Никозия

Никозия е последната столица на 21-ви век, останала разделена на две. Зелената линия бележи границата между гръцки и турски Кипър, но и от двете ѝ страни има какво да се види. Джамията „Селими“ е забележителен архитектурен паметник, защото представлява хибрид между традиционен мюсюлмански храм и християнски храм в готически стил. Това е така, защото в миналото там се е издигала всъщност катедралата „Св. София“.

Местните съкровища на античната цивилизация се съхраняват в Музея на Кипър. Това е най-богатата археологическа колекция на острова. Изложени са предмети от бронзовата епоха, римското управление и по-късни времена, показващи нагледно как хората са живеели в своите празници и делници. В криптата на църквата „Св. Йоан“ се намира Византийският музей, който обхваща близо 1500-годишен период от историята на острова.

За да запомните вкуса на Кипър добре, трябва да опитате кипърското кафе, което е доста силно и се приготвя в медно джезве. Може да се поръча подсладено, средно или без захар. Кипърци обожават да пият кафето си с приятели на някое от малките открити заведения, докато обсъждат сладки или не толкова подсладени теми.

Основната търговска улица „Ледра“ е била затворена за дълго, защото е служела като военна зона. От 2008 г, насам тя отново възвръща функцията си на артерия на града с магазини и заведения. Там се намира и 11-етажната кула Шакора, която е наблюдателницата на града. Може да се качите до последния ѝ етаж и да погледнете Никозия от високо.

Полезна информация за летищата

Истанбул Никозия

Популярни авиокомпании по маршрут Истанбул - Никозия

Полетно разписание:

Истанбул Никозия