Меню

Търсене на полети от Газиантеп

Покажи филтри

Газиантеп

 • Обща информация

  Официален език: Турски
  Часова зона: UTC +3
  Валута: Лира (TRY)

 • Най-вкусните сладки

  Според различни източници, в Газиантеп има между 100 и 180 места, на които се произвежда и продава баклава. Което и място да изберете, няма да сбъркате.

 • Военно име

  Градът е прекръстен от древното Антеп на съвременното Газиантеп в чест на турските войници, които са се борили с френските войски през 1920 г. Префиксът "гази" означава "военен ветеран" на турски.

 • На високо

  Ако предпочитате да се отпуснете сред природата, а не да се разхождате из града, отидете в Rumkale с руините на древния замък, разположен на скалистия бряг на Ефрат. За да стигнете до там, ще трябва да прекосите реката с лодка. Наистина си заслужава - гледката ще ви спре дъха.

Забележителности на Газиантеп

Разположен в югоизточната част на Турция, Газиантеп е известен с баклавата си из цялата страна. Но това не е всичко, с което градът е популярен.

Анадолският регион, където се намира Газиантеп, е известен не само в Турция, но и по света благодарение на отглеждането на най-вкусните шам-фъстъци. Antep Fıstıgı, както се наричат на турски, са местен деликатес и основна съставка за много ястия, включително и за вкусната и изключително сладка баклава. Историята на този модерен метрополис датира от древни времена. Смята се, че е един от най-старите, постоянно обитавани градове в света. Ако искате да се запознаете по-отблизо с историята му, трябва да посетите Археологическия музей и Музеят на мозайка, които представят изключително интересни колекции от времето на Александър Велики, с обща площ от 1700 квадратни метра.

Сред най-харесваните забележителности от туристите e джамията Omeriye Camii (построени вероятно през 7-ми век) и крепостта Калето, извисяваща се над града. Тя е построена през древни римски времена и е възстановена във византийския период. На юг от крепостта се намира забележителният Бакърджийски базар. Сред тесните му улици ще видите занаятчии и художниците, които продават стоки като медни прибори, традиционни, ръчно тъкани платове, йеменски кожени обувки, ароматни подправки и разбира се - шам фъстъци, както печени, така и сурови.

Газиантеп се смята за събирателна точна на най-съблазнителните местни вкусове, затова гастрономите ще се чувстват в истинския рай. Но какво наистина си струва да опитаме? Типични ястия за закуска в този град са супата "байран корбаси" с агнешко, ориз и сушен червен пипер, която обикновено се приготвя пред клиентите, но също така и катмите, които са с добавка от сирене от овче мляко, шам фъстък и захар. По време на обяд или вечеря, в повечето ресторанти можете да поръчате не само кебап (Antep kebabı) с айран, но и лахамкун - вид турска пица (тънко тесто, пълнено с пикантен чеснов сос и агнешка кайма).

Полезна информация за летищата в Газиантеп

Популярни авиокомпании, опериращи от Газиантеп

Полетно разписание: Газиантеп