Меню

Търсене на полети от Ерзурум

Покажи филтри

Ерзурум

 • Обща информация

  Официален език: Турски
  Часова зона: UTC +3
  Валута: Лира (TRY)

 • На ски в Турция

  Градът е заобиколен от планински релеф. От ноември до април околоностите са покрити със сняг, което предполага идеални условия за ски. На няколко километра от центъра на Ерзурум се намира най-добрият ски курорт на страната – Palandoken. 

 • Черен кехлибар

  Традиционният сувенир от посещение в Ерзурум обикновено е бижутерия с черен кехлибар. Полублагородният минерал се добива само в района на Олту и Ерзурум.

 • Класическият кебап

  Традиционният кебап на Ерзурум се различава от останалите варианти на това ястие. Той се сервира във вид на шашлик, а не в в питка или хляб.

Забележителности на Ерзурум

Разположен в устието на Понтийските планини, Ерзурум е предпочитана дестинация за любителите на снежната почивка. Любителите на историята също ще се почувстват на място, тъй като градът има древно минало и не му липсват исторически сгради и очарователни улички. Това е перфектен избор и за гастрономите, тъй като точно оттам произлиза известният в цял свят агнешки кебап.

Ерзурум е столицата на турска провинция със същото име. Градът е основан през първите години на новата ера и тогава се е наричал Карин, като териториално е принадлежал на Кралство Армения. През IV в. е под управлението на римляните, а през Х век принадлежи към империята на Византия. През средните векове преминава под управлението на селджукските турци, а през XVI век става част от Османската империя. През 1916 г. в битката при Ерзурум армията на Османската империя е разбита от руснаците. Едва в началото на XX в. Ерзурум става отново собственост на Турция, с подписването на договор през 1918 г.

Историческите състресения в Ерзурум оставят своя белег и върху външния вид на града. Ще забележите следите от римското, византийското и османското влияние, както и арменските елементи. В Ерзурум има много паметници, сред които доминират мавзолеи, медресета и джамии. Голяма забележителност на града е Цитаделата от V век, откъдето се открива впечатляваща гледка към историческата част на Ерзурум. Заслужава си да се видят световноизвестните декоративни флорални мотиви по две от минеретата на джамията от XIII век.

Какво да хапнете, след като разгледате града? Ерзурум е място, където не липсват големи заведения за хранене, които сервират местни специалитети като традиционeния кебап, който със сигурност ще опитате. Друго регионално ястие е cig kofte – котлети от сурово мляно месо с добавка от булгур и пикантни подправки. След подобно похапване за десерт си струва да изберете рахат локум, наричан от местните "утехата на гърлото".

Полезна информация за летищата в Ерзурум

Популярни авиокомпании, опериращи от Ерзурум

Полетно разписание: Ерзурум