Меню

Ryanair полети от Айндховен до Орхус

Покажи филтри

Орхус

 • Обща информация

  Официален език: Датски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Крона (DKK)

 • Паркът на свободата

  Увеселителните паркове са неизменна част от обществения живот в Дания. Това се отнася и до Tivoli Friheden. Той се намира в гората Marselisborg, където ще намерите всякакви видове люлки и атракции за малки и големи, както и заведения за хранене. Освен това, има обособени места за пикник и барбекю.

 • Латинският квартал

  Най-старият квартал на града датира от 1300-те години и носи името си, заради приликата с Латинския квартал в Париж. Калдъръмени улички, слепени разноцветни къщи, много магазини, кафенета и занаятчийски работилници – не може да откажете разходка сред подобна атмосфера.

 • Архитектурни шедьоври

  Орхус определено има с какво да се похвали – сгради от различни периоди, заслужаващи вашето внимание, като: Катедралата в романо-готически стил, издигната през 1200-те години; Сградата на кметството, построена по време на нацистката окупация на града; Концертната зала, построена през 1982 г., която особено вечер грее като нощно слънце в града и други.

Забележителности на Орхус

Вторият по големина град в Дания е олицетворение на най-хубавите черти на страната – чистота и подреденост, кътчета за отдих и интересна архитектура.

Den Gamle By или Старият град е истински музей на открито, който ще ви върне назад във времето. Със своите 75 сгради в старинен стил и хора на различни позиции, облечени в едновремешни костюми, кварталът е истинско приключение за посетителите. В Den Gamle By часовникът се връща назад до 1700-те години, за да видите как е изглеждало ежедневието на датчаните тогава. Има отделни части, показващи различни периоди – 18, 19 и 20-ти век. 19-ти век оживява с героите на Ханс Кристиан Андерсен и вкусни десерти по рецепти от 1895 г. Най-съвременната част от квартала представя хипита от 70-те години на 20-ти век, които слушат грамофонни плочи.

Музеят Moesgaard е събрал колекция от цял свят, но артефактите, посветени на датското историческо минало са уникални и не може да ги видите никъде другаде по света. Там се намира човекът от Гребалу, чието тяло е открито през 1952 г. и е толкова добре запазено, че учените успяват да вземат пръстови отпечатъци. Мумифицираното тяло е от 3 век и е значима находка за антропологията. Други интересни забележителности е колекция от оръжия, датиращи от Желязната епоха на повече от 2000 години. Екстериорът на самия музей е впечатляващ, защото е ниско построен, а покривът му, покрит с трева почти се слива със заобикалящата го зеленина.

Освен, че е един от най-големите художествени музеи в цяла Европа, ARoS може да се похвали с изключително впечатляващ архитектурен дизайн. Кръглата остъклена панорама в цветовете на дъгата, разкрива гледка към града. Разхождайки се из тази част на музея, сякаш преминавате през целия спектър на светлината. В деветте постоянни изложбени зали е представено датското изкуство от Златната епоха до 19-ти век.

Полезна информация за летищата

Айндховен Орхус