Меню

Ryanair полети от Бордо до Корк

Покажи филтри

Корк

 • Обща информация

  Официален език: Ирландски, английски
  Часова зона: UTC+1 (лято), UTC+0 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Замъкът на късмета

  Само на няколко километра от Корк се намира каменният замък Blarney, построен през 1446 г. Любопитен факт е, че туристите целуват камък от Blarnney, защото вярват, че това ще им донесе късмет. Най-добре пробвайте, за да сте сигурни.

 • Духът на Титаник

  Преди много години, именно от предградието Коф, което е пристанищната част на града, редовно са отплавали круизни кораби през Атлантическия океан за Новия свят. По този път в Америка са пристиганали хиляди ирландски имигранти. Титаник също е започнал злополучвото си пътуване от там.

 • Ако не Гинес, тогава какво?

  Дори да дръзнете да си признаете, че не сте фен на "Гинес", тогава можете да опитате бира тип Stout. Тя също е тъмна, но с по-сладък привкус.

Забележителности на Корк

Вторият по големина град в Ирландия след столицата, е разположен на устието на река Лий. Корк е известен със своята богата история и характерните си сгради, построени с червен пясък, приятни за разходка улици и отлична бира. Това е място, което определено трябва да посетите, докато сте в Ирландия. Сегашният център на града се намира на остров, а повечето улици са всъщност някогашни речни канали. Вятърът и мъглата са чести гости на града, затова се подгответе с чадър или дъждобран и топли дрехи.

В Корк има две катедрали - римокатолическата "Св. Богородица" и "Св. Анна и Св. Финбар", която принадлежи към ирландската църква. Любителите на историята трябва да обърнат внимание на най-старата сграда в града - кулата "Червено абатство", Старият град, мостовете Griffith, районът около парка "Епископ Лучи", където се намира Английският пазар със своята викторианска зала. Кварталът Хугенот е подходящ за вечерно излизане със своите тесни улички и безброй пъбове.

Всички познават Корк, заради качествената и силна бира, но градът може да се похвали и с питателна регионална кухня. За закуска препоръчваме традиционната комбинация от пържен бекон, яйца, наденица, черен пудинг и боб в доматен сос, а за вечеря риба и пържени картофи със сос. Типично ястие е ирландската яхния, направена от агнешко с картофи и лук. Относно питието, там е повече от ясно - заложете на тъмния "Гинес". Най-добрите пъбове са Welcome Inn, Barry's и The Old Oak.

Полезна информация за летищата

Бордо Корк