Меню

Wizz Air полети от Донкастър до Познан

Покажи филтри

Познан

 • Обща информация

  Официален език: Полски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Злоти (PLN)

 • Градът на владетелите

  Църквата "Св. Петър и Св. Павел" е един от символите на града. Намира се на остров Тумски и е на пешеходно разстояние от стария град. 

 • В пивоварната

  В пивоварната на Лех се произвеждат най-популярните полски бири. Може да се направи организиран тур, който показва различните етапи в производството на бира, като разбира се завършва с дегустация.

 • Музеят на кроасаните

  Място, където можете да научите поленски диалект, да видите със собствените си очи как прочутите Saint Martin Croissants се пекат и да се запознаете с историята на града накратко. Мястото е интересно както за деца, така и възрастни.

Забалежителности на Познан

Познан e един от най-старите градове в Полша, намиращ се в западната част на страната. Археологическите проучвания показват, че първите хора са стъпили в тази област в ерата на палеолита, като всичко, което знаем за тях е, че са били ловци на елени.

Първите заселници се появяват между 5-ти и 6-ти век пр.н.е. Историците твърдят, че може би Познан е мястото, където се е състояло кръщенето на Полша през 966г. Преди това земите са били заселени със славянските народи поляни, които слагат началото на някои традиции като рисуване на яйца, пеене на коледни песни и други, които днес са признати за християнски обичаи.

Най-известният символ на Познан са две кози, които се борят помежду си. За първи път се появяват там през 1551г. и могат да се видят и до днес - всеки ден, точно в 12ч. при главната кула на кметството. Друго типично за града са многоцветните градски къщи, тук-там покрити с рисунки на художници.

В Познан можете да намерите и „най-младия“ замък в Европа - Цезаровият замък, построен през 1910 г. за краля на Прусия Вилхелм II. Адолф Хитлер иска това място за своето седалище и по тази причина през 1939 г. започват ремонтни дейности, при които много от стаите са реконструирани и функционалността им е променена. Замъкът е отворен за посетители в определени дни. В дворецът Górków, резиденция от Възраждането, днес се помещава Археологическия музей.

След цял ден, изпълнен с разглеждане на забележителности, можете да си поемете дъх в парка на Цитаделата. Сред зелени площи и дървета, там ще откриете крепостни стени, гробища, паметник в чест на войници, борещи се за Познан през 1945 г. и Музея на арматурата, който се намира сред останките от Форт Виниари от 19-ти век.

Ако искате да опитате традиционна полска храна, струва си да посетите ресторант Wiejskie Jadło. В менюто можете да намерите полски кнедли, кисела ръжена супа в хляб, пълномаслено зеле или патица с ябълки. Пътешествие във времето Ви очаква в кафене Пролетариат, което е проектирано в комунистически стил, а също така предлага алкохол и храни, характерни за комунистическите времена, като например херинга, кисели краставички, свинска мас или хляб със свинска мас.

Полезна информация за летищата

Донкастър Познан

Популярни авиокомпании по маршрут Донкастър - Познан

Полетно разписание:

Донкастър Познан