Меню

Търсене на полети от Chios National Airport

Покажи филтри

Chios National Airport

 • Обща информация

  Официален език: Гръцки
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Средновековни селца

  Селищата Места, Пирги и Анаватос се намират на около 20 км от главния град на острова. Точно там е налична прословутата ароматна смола мастикс. Освен това, средновековната архитектура е учудващо добре запазена. Сградите са почти залепени една до друга, с изключително тесни улички по между им.

 • Плажовете на Хиос

  Плажът Карфас е може би най-популярният сред туристите, с най-много барове и ресторанти в близост. Местните жители предпочитат съседният и по-спокоен Мегас Лимнионас плаж, който обаче е и по-каменист. „Камъкът на Омир“ е друг известен плаж, за който се вярва, че Омир е събирал там учениците си.

 • Транспорт

  Островът разполага със собствено летище, което се намира в района на Камбос. Редовни полети има до Атина и Солун, а през лятото – от Любляна и Катовице. Градският транспорт е автобусен, но би ви било по-удобно да си наемете кола под наем, за да посещавате, когато решите различни плажове и селца.

Забележителности на Хиос

През лятото Гърция не спира да ни залива с безброй островни изкушения. Всяко едно кътче земя пази тайнствени легенди и митове за една отдавна изчезнала действителност, която въпреки всичко, сякаш още витае сред нас. Вкусна храна, дълги, лежерни следобеди и неописуеми пейзажи не липсват и в Хиос. Островът се намира на едва 8 км от турския бряг. Три от неговите манастири са обявени за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

Хиос е наричан още „мастикският остров“, заради благоуханната дървесна смола мастикс, която се събира, използва за различни промишлености и се изнася всяка година. В Гърция наричат ценния материал „сълзите на Хиос“. Най-населената част от острова е неговото източно крайбрежие, където се намира и главният град Хиос с предградията Врантадос и Камбос. Градът е изграден около главното си пристанище и средновековния замък.

На острова са открити останки от човешко обитаване от 2000 г. пр. Хр. Основната архитектура е от периодите на венецианско и османско владичество, макар че след земетресението през 1881 г. доста сгради са разрушени. Още през Античността островът е бил описван, като „островът на змиите“ или „боровият остров“, но постепенно се утвърждава гръцката транскрипция на италианското му име Chio. Смята се, че Омир е живял на остров Хиос, затова и Центърът на културата в Хиос носи името на древния поет.

Хиос е дом на 30 манастира и стотици църкви. Сред тях най-важен е манастирът Ниа Мони, който се намира на 11 км разстояние от самия град Хиос. Той е построен през 11 век, когато трима монаси намират на неговото бъдещо място целебна икона на Дева Мария. Те уведомяват византийския император Константин IX, който взима решение за създаване на това свято място. Други свещени за местното население и интересни от археологическа и историческа гледна точка храмове, са църквата „Панагия Крина“ и манастирът „Св. Мина“.

Популярни авиокомпании, опериращи Chios National Airport

Полетно разписание: Хиос