Меню

Търсене на полети от Летище Олборг

Покажи филтри

Олборг

 • Обща информация

  Официален език: Датски
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Крона (DKK)

 • Пролетен карнавал

  През май в Олбор се провежда най-големият карнавал в северна Европа. Тържеството започва с парад и продължава в парк „Kildeparken“.

 • Тишина на брега на морето

  Предпочитате да се насладите на спокойствието на обезлюден остров? Тогава се качете на ферибота до Егхолм. Там живеят само 50 души, а морската гледка е незаменима, така че задължително носете фотоапарата си!

 • Забавления

  Олбор е известен като втората най-важна парти дестинация в Дания след Копенхаген. Многобройни барове, дискотеки и пъбовете ви очакват на улица „Jomfru Ane Gade“.

Какво си струва да видите в Олбор?

Северният град Олбор е четвърти по големина в Дания. Тук няма да намерите типичните за метрополисите градски тълпи и динамика. Въпреки че историческите сгради са навсякъде, не липсват и шедьоври на модерната архитектура и духът на младите – това е така, защото Олбор е универститетски град. В близост до пролива Лимфьорд, тук може да се насладите на девствена природа и вкусна местна кухня.

Олбор, наричан от датчаните „О̀лбор“, се намира в северната част на страната, в регион известен като „Земя на светлината“. Причината са девствените плажове и кристалните води на Лимфьорд, в които се къпят лъчи светлина, изпълвайки града с красота. Самият Олбор е пример за връзката между старото и новото. Въпреки факта, че през 19-ти век почти целият стар град е съборен до основи, за да даде живот на нови сгради, тук все още могат да се намерят къщи от 17-ти век сред които домовете на богатия търговец Дженс Банг (Jens Bang) и политикът Йорген Олуфсен (Jørgen Olufsen), замъкът  Албохус (“Aalborghus Slot”) от 16-ти век, кметството построено през 18-ти век и характерната лутеранска църква „Будолфи“ (“Budolfi”).

Тук любителите на модерната архитектура също ще останат очаровани. В Олбор се намира „The Utzon Center“ („Центърът на Утзон“), дело на едноименния датски архитект, чийто дизайн е операта в Сидни. 

Нетипичната геометрична форма на музикалния център „House of Music“ („Mussikend Hus“ – датски, „Домът на музиката“ – бълг.) е друг архитектурен шедьовър на компанията „Куп Химелблау“ (“Coop Jimmelblau”). Струва си да посетите и музея на съвременното изкуство KUNSTEN Museum of Modern Art от 60-те години на 20-ти век. Негов създател е известният финландски арихитект Алвар Алто.

Олбор е известен като столица на гурме храната. Местните ястия се базират на традиционни съставки – боровинки, гъби, риба, агнешко и козе сирене. Задължителни са и типичните алкохолни предложения, като например високоалкохолния „аквавит“, произвеждан вече повече от 170 години от марката „Aalborg Aquavit‘, крафт бири с ром и боровинки „Nibe Bryghus“ или „Thisted Bryghus“. Препоръчваме задължително да посетите известния пъб „Søgaards Bryghus“. Из ресторантите и пъбовете (наричани от датчани „kro’) по брега на Лимфьорд можете да опитате прясна риба, вкусни стриди и сочни омари. 

Популярни авиокомпании, опериращи Летище Олборг