Меню

Търсене на полети до Пафос

Покажи филтри

Пафос

 • Обща информация

  Официален език: Гръцки, турски
  Часова зона: UTC+3 (лято), UTC+2 (зима)
  Валута: Евро (EUR)

 • Най-красивите мозайки

  В археологическия парк можете да видите идеално запазени антични мозайки. Някои от сградите са открити сравнително скоро. Не забравяйте да носите със себе си вода, когато се отправяте към парка, тъй като разходката е дълга, а времето обикновено е горещо. 

 • За несподелената любов

  Ако обичате някого, но усещането не е взаимно, посетете църквата Agios Agapitikos. Вземете малко пръст от вътрешността ѝ, а в замяна оставете монета. Добавете пръстта към питието на човека, когото обичате и… според местните поверия магията ще се случи.

 • Мини банани

  Такива банани можете да опитате само в Кипър. Въпреки че те се отглеждат масово, почти цялото производство остава за местния пазар, защото според европейските стандарти те са прекалено... къси.

Забележителности на Пафос

Култът към богинята на красотата винаги е бил много силен в Кипър. Според гръцката митология именно тя – Афродита, е родена от морската пяна край бреговете на Пафос. Останки от древната гръцка цивилизация могат да се видят на всеки ъгъл в града. Предполага се, че Пафос е основан в началото на 14 век, а два века по-късно там е построено светилището на Афродита.

Големият брой исторически сгради автоматично включва града в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Едно от местата, където можете да се докоснете до миналото, са Кралските гробници. Това е древен комплекс от около 100 подземни гробници, издълбани от доста солидни камъни. По стените все още си личат фрагменти от стенописи, показващи живота на гражданите на Пафос от изминали времена. Името на комплекса все пак е малко подвеждащо, защото там не са погребани крале, местни аристократи и политици, управлявали острова, но със сигурност си струва да се посети.

Ако планирате посещение на Пафос през септември, се пригответе за Фестивала на виното. В града и наоколо се организират няколко дневни празненства, по време на които ще опитате различни вина от местните насаждения. Разбира се, това е чудесна възможност да купите оригинални подаръци за спомен за себе си и близките си.

Когато огладнеете, изберете типично заведение, в което сервират традиционните мезета. Този микс от различни предястия ще ви даде възможност да опитате от различни неща, за да изберете любимото си. Не се изненадвайте, когато ви донесат плата, отрупани с различни видове меса, морски дарове, салати, плодове – така ще е по-лесно да споделите храната с близките си.

Полезна информация за летищата в Пафос

Популярни авиокомпании, опериращи до Пафос

Търсиш хотел? Виж най-добрите оферти в Пафос

Виж хотели в Пафос