Меню

Търсене на полети до Бърно

Покажи филтри

Бърно

 • Обща информация

  Официален език: Чешки
  Часова зона: UTC+2 (лято), UTC+1 (зима)
  Валута: Крона (CZK)

 • Интересни факти

  По време на Тридесетгодишната война шведите обсаждали Бърно в продължение на няколко месеца. Ханджията ги чул да казват, че ако не превземат града до 12 часа на обяд, ще се откажат от него. Той споделил това с управата на града и на следващия ден, когато шведската армия почти влязла в града, звънарят бил камбаните за 12 ч. с час по-рано и така Бърно бил спасен. Астрономическият часовник на пл. „Свобода“ напомня за това, като всеки ден в 11:00 ч. от един от отворите му изкача стъклено топче.

 • Крайградска разходка

  На 13 км от Бърно е разположен замъкът Вевержи, който е един от най-големите в Чехия и пример за късно средновековна архитектура. Предварителна резервация е необходима само при посещение на групи, а цената на билетите варира в зависимост от това каква част от замъка се посещава.

 • Кухня

  Тук виното има равни позиции с бирата, защото в района на Бърно се произвеждат чудесни вина. Кнедлите с картофи са типично основно ястие, а палачинките уважаван десерт.

Забележителности на Бърно

Вторият по големина град в Чехия – Бърно, е идеалният избор за дестинация, ако искате да се докоснете до чешката култура, пропускайки големите тълпи и пулса на туристическа Прага. Бърно е един от водещите икономически центрове на страната, но има запазен исторически център в готически стил, включващ известната катедрала „Св. Св. Петър и Павел“, църквите „Св. Яков“, „Св. Ян“ и „Св. Томаш“, старата и нова сгради на кметството. В близост до тях, живописна компания им правят редица сгради в бароков и ренесансов стил.

Подземията на града са вторите по големина в Европа след Катакомбите на Париж. Към тях е гробницата на Капуцинския манастир, където се пазят мумиите на монаси и известни личности от града. Подземният лабиринт на Зеленчуковия пазар, който също е отворен за посещения, е служел навремето за съхраняване на хранителни продукти. До пазара е и къщата, в която е живял Моцарт.

Сред най-посещаваните забележителности на Бърно е вила Тугендхат. Тя е била собственост на един от най-богатите хора през 20-те години на ХХ век. Обявена е за световно културно наследство от ЮНЕСКО и там се е подписал договора за разделяне на Чехословакия.

Градският музей „Шпилберг“ е създаден през 13 век като дворец, но през 17 век съдбата му отрежда да се превърне в затвор. Политическите затворници от цяла Австро-Унгария са били изпращани там.

Полезна информация за летищата в Бърно

Популярни авиокомпании, опериращи до Бърно

Полетно разписание: Бърно

Търсиш хотел? Виж най-добрите оферти в Бърно

Виж хотели в Бърно