Меню

Търсене на полети до Аякучо

Покажи филтри

Аякучо

 • Обща информация

  Официален език: Испански, кечуа, аймара
  Часова зона: UTC -5
  Валута: Сол (PEN)

 • Градът на занаятите

  Аякучо отдавна избягва комерсиализацията. В резултат на това, ще забележите добре пазените традиции в ръчното производство на бижута, амулети и дрехи. Към днешна дата има повече от 200 работилници за производство на подобни предмети в града.

   

 • Хуари

  Преди инвазията на инките, съществуващият тогава град Хуари е бил първият в региона на Андите със сгради, построени от тухли. Днес са запазени само руини - четири метра високи каменни стени, гробници и подземни канали.

 • Идеалният терен за мързелив следобед

  Отидете на "Обелоско де ла пампа де ла Куана". Този паметник се намира на огромна поляна с красива гледка към Андите. В близките заведения за хранене можете да хапнете вкусни местни ястия и да прекарате един мързелив следобед.

Забележителности на Аякучо

Градът, основан от испанците през 1539 г., също е известен като Хуаманга. Но има сведения за неговото заселване от много по-рано. Най-старите останки от човешки живот са открити на 25 километра северно от Аякучо и са оценени на близо 15 хиляди години.

Аякучо е известно с 33-те си църкви, които символизират Христовата възраст. Една от най-красивите е Virgen de las Nieves и се намира от площад Mayor. Тя е завършена през 17 век и по нея си личи влиянието на Ренесанса и Барока. Не се подвеждайте от скромната фасада, защото интериорът включва десет впечатляващи олтара.

В града, особено в старата му част, са запазени много колониални сгради, които ще ви очароват с декорациите си и романтичните балкони. Отидете на разходка из калдъръмените улички, които неусетно ще ви потопят назад във времето до ерата на испанското величие.

Най-добре е да планувате пътувате си до Аякучо 10 дни преди Великден, когато започва честването на Великата (Страстната) седмица. То включват не само религиозни тържества и цветни шествия, но също конни състезания,  надбягвания с бикове из града, конкурси за фолклорни танци, концерти, спортни прояви, панаири за селско стопанство и занаяти, изложения на местната кухня. Кулминацията на празненствата е в събота. През цялата нощ има фойерверки в чест на възкресението на Исус.

Типичен сувенир от този град е "retablo". Представлява дървена кутия, която при отварянето си разкрива цветна сцена. Най-често изработваната сцена е раждането на Исус. Ще намерите още военни паради, такива в чест на местни герои, президенти, музиканти или представящи бита на гражданите. Смята се, че това да имаш "retablo" в дома, носи просперитет и безопасност на обитателите му.

Опитайте най-добрите пържоли в Аякучо в ресторант ViaVia на площад Plaza de Armas, където като бонус ще получите и изключителна гледка към площада. За да усетите местната кухня обаче, трябва да опитате повече ястия, затова посетете Sukre Cocina Peruana на площад Mayor, където има богат избор от предястия, приготвени с местни продукти.

Полезна информация за летищата в Аякучо

Популярни авиокомпании, опериращи до Аякучо

Полетно разписание: Аякучо

Търсиш хотел? Виж най-добрите оферти в Аякучо

Виж хотели в Аякучо