Меню

Търсене на полети до Adana Sakirpasa

Адана

 • Обща информация

  Официален език: Турски
  Часова зона: UTC +3
  Валута: Лира (TRY)

 • Кога да посетим Адана

  Адана е един от най-топлите градове в Турция със своите 300 слънчеви дни в годината. Ако искате да избегнете големите горещини, посетете града в периода от началото на май до средата на юни.

 • Почувствайте се като Джеймс Бонд

  На 60 км северозападно от центъра на Адана, ще се натъкнете на стар каменен виадукт, който е бил част от снимките на един от филмите за Джеймс Бонд – “Skyfall”.

 • Към морето

  Ако планирате цял ден със слънчеви бани, посетете близките крайбрежни градове, които са само на час път от Адана - Karataş и Yumurtalik. Друг вариант е да посетите уникалното изкуствено езеро с прозрачни води - Seyhan Dam, намиращо се в северната част на града.

Забележителности на Адана

С повече от 1,6 млн. жители, Адана е един от най-големите градове на Турция, както и един от най-отдавна населените в света. Въпреки че днес прилича на модерен град, древните корени не пропускат да напомнят за миналото.

Главна забележителност е джамията Sabanci Merkez Camii, която впечатлява с колосалните си размери. Тя е доста нова, открита през 2008 г. и имаща капацитет за 20 000 вярващи. Заслужава си да посетите храма през деня, заради красивите дърворезби, които го украсяват. Вечерно време шестте минарета са добре осветени. Джамията е обградена от огромен парк, наричан Централен или Меркез парк на турски. Това е предпочитано място за местните през лятото, като бягство от жегата.

Друга забележителност, която също трябва да включите в списъка си, е каменният мост Taşkоpru над река Сейхан. Смята се, че мостът датира още от древни римски времена. След  2007 г. движението на автомобилите е забранено. В Стария град преобладават тесните улички с няколко джамии сред тях. Най-забележителната сред тях е 32-метровата Ulu Camii с часовникова кула, която е най-високата в Турция. Тази част от града е известна с търговията си, затова там ще попаднете на доста пазари, магазини и улични сергии.

Адана може да се похвали с най-добрия кебап в Турция. Подправеното, леко пикантно агнешко месо, поднесено с гриловани зеленчуци, се сервира в питка с формата на лодка. Може да опитате „адана кебапът“ почти навсякъде. Ако искате да опитате нещо малко по-необичайно, вземете си в допълнение „салгам“, което е напитка, приготвена от ферментирали черни моркови. Избирайки халвата за десерт, определено няма да сбъркате.

Популярни авиокомпании, опериращи Adana Sakirpasa

Полетно разписание: Адана

Търсиш хотел? Виж най-добрите оферти в Адана

Виж хотели в Адана