Меню

Wizz Air

Най-добрите оферти за полети с Wizz Air от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Покажи филтри

Wizz Air

Wizz Air (пълно име – Wizz Air Hungary Airlines Ltd.) е унгарска нискотарифна авиокомпания, базирана на летище Ференц Лист в унгарската столица Будапеща. Авиокомпанията е създадена през септември 2003 г., а първия си полет извършва на 19 май 2004 г. Главен изпълнителен директор е Йозеф Варади.

 

Самолетите на Wizz Air кацат предимно на по-малки европейски летища (с по-ниски такси), като най-голямата база на Wizz Air извън седалището в Будапеща е летището в Катовице, Полша. Wizz Air group се състои от две авиокомпании – Wizz Air Унгария и Wizz Air Украйна, като кодовете за полети с тях са съответно W6 и WU.

Докъде лети WizzAir?

Картата на въздушните връзки на Wizzir непрекъснато расте - в момента компанията предлага самолетни билети по над 500 маршрута в Европа, като главните 27 бази са в Унгария, България, Молдова, Украйна, Полша, Румъния, Литва, Чехия, Сърбия, Македония, Латвия, Босна и Херцеговина, Грузия. Извън Европа WizzAir лети до Тел Авив, Дубай, Грузия, Рейкявик, Астана, Баку, Кутаиси, Ейлат, Агадир, Маракеш, Фуертевентура, Тенерифе, Кефлавик, Санкт Петрбург и др.

 

Флотът на WizzAir се състои от десетки модерни самолети, осигуряващи комфорт при пътуване и безопасност на пътниците и персонала. Към 2017 г. Wizz Air оперира 100 самолета Airbus – 70 броя A320 и 30 броя А321. Всеки от тях е оборудван с International Aero Engine V-2500 двигател и е с капацитет 180/230 пътници без разделение при класите. Wizz Air има поръчка за 110 самолета А321neo с нова технология, включваща напредничави системи и двигатели, които допълнително ще намалят водещата в бранша ценова база на Wizz Air, както и въглеродния отпечатък на компанията. Всички нови самолети ще бъдат оборудвани с устройства Sharklets на крилата. Средната възраст на самолетите на Wizz Air е 3,1 години. Самолетите са в цветовете на Wizz Air – светло розово, лилаво и бяло.

 

Как да си купя билет на WizzAir?

Можете да закупите самолетни билети на WizzAir олнайн, използвайки търсачката за полети по-горе или офертите с най-ниски цени на авиокомпанията. както и чрез мобилното ни приложение. След като изберете дестинацията, датите на вашето пътуване и броя пътници, системата ще ви предостави всички възможни полети на WizzAir. След като изберете най-подходящия полет за вас започнете резервационния процес като следвате стъпките.

 

Можете да закупите самолетни билети и чрез мобилното ни безплатно приложение налично в AppStore и GooglePlay и на български език.

 

Не ви съветваме да купувате билетите си от летището, тъй като те ще бъдат на много по висока цена.

Какво мога да нося в ръчния багаж на WizzAir?

Ръчният багаж на Wizz Air е включен в цената на билета. Той представлява една чанта с размери 55x40x23 см и максимално тегло 10 кг.

Преди да опаковате багажа си, запознайте се с митническите разпоредби на страната, до която пътувате. В случай на съмнение по отношение на артикули, които са забранени в областта на въздушния транспорт, посетете статията „Забранени за превоз в самолета вещи“ в секцията Туристически пътеводител.

 

Тъй като пространството на борда е ограничено, само пътниците, закупили Приоритетен бординг имат право да качат ръчния си багаж на борда. За останалите пътници той ще бъде транспортиран в багажното отделение.

 

*Пътниците, заплатили услугата "приоритетен бординг" имат право на 1 допълнителна малка чанта (ръчна чанта, чанта за лаптоп или фотоапарат), не по-голяма от 40х30х18 см, която се поставя под седалката пред себе си. 

 

В допълнение към ръчния багаж можете да вземете следните вещи на борда безплатно: палто или одеяло, мобилен телефон, четиво за полета, за деца по 2-годишна възраст: храна за полета, сгъваема детска количка или малко кошче, две патерици за пътници с физически увреждания.

 

Можете да превозвате лични вещи като дрехи, техника, лекарства и други, стига те да не противоречат с разпоредбите за безопасност - предмети, които не представляват заплаха за другите, нямат остри ръбове, не са запалими и тн.

 

Козметиката в течно състояние трябва да се транспортира в опаковки до 100 мл, а всички общо да са прибрани прозрачна торба с размери 20х20 см и с максимален обем 1 л.

 

Съветваме ви да пренасяте ценни предмети като персонален компютър, фотоапарат, ценни книжа, пари, скъпоценни камъни и метали, ключове, бижута, търговски документи и др. в ръчния си багаж.

Какво мога да нося в регистрирания багаж на WizzAir?

Регистрираният багаж не е включен в цената на базовата тарифа на Wizz Аir. Можете да добавите регистриран багаж срещу заплащане. Регистриран багаж може да бъде добавен и след като сте резервирали билета си, като се свържете с нас по телефона.

 

Какъв е лимитът на регистрирания багаж за пътниците на WizzAir? Таксата за регистриран багаж на Wizz Аir варира от 29 лв до 147 лв, в зависимост от маршрута, сезона, начина на плащане и теглото. Можете да поръчате регистриран багаж онлайн до 3 часа преди полета или на летището.

 

Можете да изберете багаж до 20 кг или до 32 кг, като всеки пътник има право да регистрира до 6 куфара. Максимално допустимите размери на багажа са:

 

Широчина:149 см

Височина:119 см

Дължина: 171 см

 

Съветваме Ви да заплатите багажа си онлайн, тъй като на летището таксите са много по-високи.

 

Какво можете да вземете и какво е забранено за пренос в регистрирания багаж на WizzAir?

 

В регистрираният багаж можете да превозвате спортна екипировка, инструменти или оръжие с разрешително. Допускат се и бутилки с кислород или преносими медицински електронни устройства. Експлозивни и запалими материали, токсични химикали, аерозолни бои и напитки, съдържащи повече от 70% алкохол, също не са разрешени. Не забравяйте, че превозът на ценни и деликатни предмети, документи, пари в брой и др. е нежелателно.

Мога ли да пренасям храна с WizzAir?

Един от често задаваните въпроси е дали е позволено транспортирането на храна с WizzAir? Съгласно настоящите разпоредби се допуска превоз на храна в ръчния и в регистрирания багаж, но е важно да се запомнят няколко правила.

 

Продуктите трябва да бъдат в оригиналната си опаковка. За напитките и течните храни в ръчния багаж има ограничения - те трябва да се транспортират в контейнери до 100 мл (максимум 1 л общо). Допуска се и пренос на бебешка храна, колкото е необходимо за детето по време на пътуването.

 

Не забравяйте и ограниченията, произтичащи от митническите разпоредби на страната, до която ще летите. Например някои страни не позволяват пренос на прясна храна. Ако не искате да носите собствена храна в самолета, можете да използвате услугите на Wizz Café. След излитане можете да поръчате храна и напитки срещу допълнително заплащане. На сутрешните полети можете да се насладите на кафе и кроасан, на обедните се предлага голям избор от сандвичи и безалкохолни напитки. По всяко време можете да поръчате лека закуска или питие. Цената на едно кафе е около 2 евро, а на сандвичите – около 4 евро. Всички продукти са на водещи марки и с добро качество – винаги пресни и вкусни.

Как да направя онлайн регистрация с WizzAir?

Онлайн регистрацията на Wizz Air е достъпна 30 дни преди датата на пътуването за всички пътници, които са заплатили конкретни места в самолета. За всички останали тя започва 48 часа преди полета и приключва 3 часа преди него.

 

За двупосочни полети, за които не са закупени места, след отваряне на чекирането за полета на отиване (48 часа), може да се направи едновременно чекиране и за полета на връщане, но само, ако той е в рамките на 15 дни. В случай, че полетът на връщане е след повече от 15 дни, онлайн регистрацията може да бъде извършена най-рано 48 часа преди полетното разписание.

 

Чрез онлайн регистрацията получавате бордната си карта предварително. Тя трябва да бъде разпечатана и носена на летището. Конкретно място в самолета можете да изберете срещу допълнително заплащане, което варира, в зависимост от разположението на конкретната седалка.  

 

След закупуване на билета ще получите имейл с линк за онлайн регистрация. Следвайте инструкциите и ще генерирате своите бордни карти. Разпечатайте ги и ги носете със себе си на летището, заедно с документа за самоличност.

Как WizzAir разпределя местата на борда?

Всеки човек може да избере места в самолета по време на резервационния процес срещу заплащане. Ако не закупите определена седалка, WizzAir ще разпредели местата в самолета на случаен принцип 48 часа преди пътуването. Въпреки това, трябва да знаете, че можете да закупите седалки в самолета дори след онлайн регистрацията до 3 часа преди полета.

 

Услугата Wizz Priority дава предимство при качването в самолета, гаранция, че вашият багаж ще бъде качен на борда, както и възможност да вземете допълнителен багаж с размери 40x30x18 см. Покупката на Wizz Priority не дава предимство при проверките за сигурност, както и по време на регистрация.

Кога WizzAir предлага специални отстъпки?

Нискотарифните авиокомпании са гаранция за пътуване на ниска цена, но също така е добре да знаете кога WizzAir има специални оферти, за да купите самолетни билети с допълнителна отстъпка. Следете редовно информация за текущите промоции на сайта, в социалните мрежи и нашия блог. Препоръчваме ви да купите самолетните си билети възможно най-рано. В повечето случаи цените на билетите са по-евтини, например месец-два преди пътуването, отколкото 2 дни преди полета.

Международно летище Ференц Лист, Будапеща

Базовото летище на авиокомпания WizzAir е Ференц Лист - най-голямото международно летище в Унгария,  обслужващо столица Будапеща. Намира се на 16 км югоизточно от центъра на града и до февруари 2012 г. служеше за седалище на унгарския национален авиопревозвач Malev. След фалирането на авиокомпанията, българските пътници имат възможността да посетят Будапеща с нискотарифната компания Wizz Аir.

 

Официалното откриване за граждански полети на летището в Будапеща е през май 1950 г. През 2011 г. то приема името на известния унгарски пианист и композитор Ференц Лист, по случай 200 години от рождението му. През 2015 година летището е облсужило близо 10,3 млн. пътници.

 

Летището има два основни пътнически терминала – Т1 и Т2, който е разделен на Т2А и Т2В. По принцип Т1 обслужва пътниците от полети на нискотарифни авиокомпании и за разлика от терминалите за евтини полети на други места, той е много по-близо до центъра на града, докато Т2 е 7 км по-далеч.

 

На Т2А се обслужват пътници от авиокомпании, членки на алиансите Skyteam и Star Alliance, а на Т2В са от алианса Oneworld и останалите авиокомпании. Пътниците на Wizzair в момента са обслужвани на Т2А. Сред авиокомпаниите, опериращи на летището в Будапеща, са easyJet, Aegean Airlines, Air Berlin, Air France, Ryanair, Blue 1, KLM, Finnair, Germanwings, Czech Airlines, British Airways, SmartWings (от и до Бургас от 17 юни 2012), Bulgarian Air Charter и др.