Меню

SAS

Най-добрите оферти за полети с SAS от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Вижте повече за SAS

SAS

Историята на скандинавската авиокомпания SAS датира от 1946 г. Тя е създадена като консорциум от авиокомпании на три държави: Дания, Норвегия, Швеция. SAS е група от трима превозвачи: Scandinavian Airline SAS, Blue1 и Winderoe. Седалището на SAS се намира на летище Арланда в Стокхолм.

 

Модерна и иновативна, авиокомпанията е най-големият превозвач в Скандинавия. Това беше първата от 60 авиокомпании, която започна да лети над Северния полюс и по този начин полета до Япония бе намален от 52 на 36 часа. SAS е пионер и в експлоатация на екологични самолети и е един от първите авиопревозвачи, които въведоха икономична тарифа. SAS принадлежи към Star Alliance и благодарение на това предлага една от най-големите маршрутни мрежи в света. Авиокомпанията оперира до европейски, азиатски и северноафрикански летища.

Багаж

На борда на SAS можете да превозвате 1 брой ръчен багаж с тегло до 8 кг. и максимални размери 55x40x23 см.

 

В зависимост от тарифата на билета ви, можете да превозвате различно количество регистриран багаж. В тарифа Go Light не е включен такъв. С Go имате право на 1 куфар до 23 кг, с Plus – 2 броя до 23 кг и с Business (от/до САЩ и Азия) – 2 броя до 32 кг

 

Забележка: Възможно е авиокомпанията да промени своите правила за пренос на багаж, така че винаги проверявайте какви са изискванията конкретно за Вашия полет. Позволеното количество багаж към Вашия билет можете да видите още по време на резервация или в e-mail-а, който ще получите от нас след резервация. 

Пътнически класи

На европейските си полети, компанията предлага три класи на обслужване – икономична, икономична Флекс и бизнес.

 

Икономична класа предлага основно обслужване като евентуалните промени в резервацията, храната и напитките са заплащат допълнително.

 

Икономична Флекс класа предлага по-голяма гъвкавост при управлението на резервацията, по-бързо качване на борда, лека закуска по време на полета, повече безплатен багаж и повече точки за програмата за лоялност EuroBonus.

 

Бизнес класа допълва Икономична Флекс с още по-голяма гъвкавост на резервацията, отделен салон за изчакване на полета, безжичен интернет, топло ястие на борда и удвояване на точките по програмата за лоялсност.

Онлайн регистрация

Онлайн регистрацията е достъпна от 22 часа преди полет и се приключва 60 минути преди отпътуване. Пътниците трябва да разпечатат бордната си карта, но могат да я вземат също и от "чекин" гишетата на летището. Разпределените седалки могат да се променят не по-късно от 3 часа преди полета.

Флот

Към 2018 г. флотът на SAS е съставен от 45 самолета в експлоатация: Airbus A330-200, A330-300, ATR 72-200, ATR 72-500, Boeing 737-800, Boeing 737 MAX 8, Boeing 787-8, Boeing 787-9. Авиокомпанията има поръчка за още 39 самолета, различни модели Boeing.

Летище Арланда, Стокхолм

Летище Стокхолм Арланда е най-голямото и най-натоварено летище на Швеция. Разположено е на 42 км северно от столицата Стокхолм и е едно от няколкото летища, обслужващи града. Арланда е също така третото по големина летище в Скандинавия и е на второ място по пътнически трафик на полуострова.

 

Летище Арланда е официално открито през 1962 г. Днес то разполага с четири пътнически терминала. Терминал 2 (Arlanda South) и Терминал 5 (Arlanda North) обслужват пътниците от международни полети, Т3 от регионални, а Т4 от полети из страната. От международните терминали Т2 е използван предимно от нискотарифни авиокомпании, а Т5 е най-големият от всички, като е и единствен, обслужващ презокеанските полети.

Храна на борда

На борда на своите самолети виокомпанията предлага широка гама от напитки и безплатно кафе и чай. По местните и европейски маршрути пътниците могат да закупят и закуски от менюто. На дълги разстояния ястията, закуските и напитките се сервират независимо от резервационната класа. Храната може също да бъде закупена от меню. По-богатото меню е включено в цената на билет за бизнес класа, а пътниците в тази класа получават и чаша вино, могат да използват бюфета за напитки, вина, закуски и плодове.

Допълнителни услуги

От 1992 г. SAS предлага програма за лоялност, наречена EuroBonus. За всеки полет на SAS или други авиокомпании, които са членове на Star Alliance, пътниците получава точки, които могат да заменят за безплатен полет, хотел или рент-а-кар. Притежателите на най-високия статус карти могат да разчитат на допълнителни привилегии. На дълги разстояния пътниците могат да закупят продукти като парфюми, бижута, играчки и др.