Меню

SalamAir

Advertisement

Най-добрите оферти за полети с SalamAir от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Advertisement

Вижте повече за SalamAir

SalamAir

Estonian Air е националният авиопревозвач на Естония за периода между 1991 г. и 2015 г., със седалище в Талин. Предлага редовни услуги от седалището си на летище Tallinn Airport. Преди да бъде закрита, осъществява полети до 11 дестинации на стария континент. От 1991 г. до 1996 г. и от 2010 г. до 2015 г. е собственост на естонското правителство. В периода между 1996 г. и 2010 г. е управляванa от SAS Group.

На 7 ноември 2015 г. Европейската комисия излиза с изявление, че финансирането от страна на правителството е в нарушение на правилата на Европейския съюз и субсидиите трябва да се обърнат - така Estonian Air прекратява всички свои операции още на следващия ден, излизайки веднага в процес по ликвидация.

Към 2015 г. превозвачът си сътрудничи с Aeroflot (SkyTeam), Air China (Star Alliance), Brussels Airlines (Star Alliance), KLM (SkyTeam), Scandinavian Airlines (Star Alliance), Singapore Airlines (Star Alliance). 

Класи

Компанията предлага два типа класи: eco class и flex class, която се дели на Business и Flexible Economy. Eco class е вид икономична класа, а другите две – бизнес.

Флот

Към момента на прекратяване на дейността си, компанията притежава 6 самолета: 3 броя Bombardier CRJ900, 2 броя CRJ700 и 1 брой Embraer E-170.

Базово летище на авиокомпанията

Летище Талин е най-голямото летище в Естония. Оперира както вътрешни, така и международни полети. Намира се на 4 км от центъра на града, на източния бряг на езерото Ülemiste. В миналото е познато като Ülemiste Airport. От 29 март 2009 г. насам е известно като Lennart Meri Tallinn Airport, в чест на лидера на естонското движение за независимост и втори президент на страната – Ленарт Мери. Аеропортът се ползва и за военни цели. Хъб е за airBaltic, Airest, Avies, Nordic Aviation Group, Panaviatic. 

Храна на борда

Храната и напитките в икономична класа са били срещу заплащане, а в периода от март 2015 г. до прекратяване дейността на компанията се предлагат безплатни кафе, чай и вода. При по-високите тип класи, всички пътници са получавали освежаващи напитки, леки закуски и основни блюда, според продължителността на полета. В цената на билета са били включени и алкохолни напитки като вино, пенливо вино, джин, ром, бренди и т.н. 

Допълнителни услуги

Пътниците в бизнес класа и притежателите на златна карта SAS са имали право на достъп до бизнес салона в транзитната зона на летище Tallinn Airport, като на разположение са били телефон, вестници и списания, бар, компютри с интернет, принтер машини и др.