Меню

ASKY Airlines

Advertisement

Най-добрите оферти за полети с ASKY Airlines от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Advertisement

Вижте повече за ASKY Airlines

ASKY Airlines

 

ASKY Airlines е пътническа авиокомпания, създадена по инициатива на западноафриканските правителства. Седалището ѝ се намира в Ломе, Того. Оперира полети до няколко държави в Западна и Централна Африка от главната си база – летище Lomé-Tokoin.

 

След банкрута на Air Afrique през 2002 г. трансграничният въздушен транспорт в Африка рязко се сблъсква с големи затруднения, особено що се отнася за полети в Западна и Централна Африка. През 2004 г. на конференция на Economic Community of West African States (ECOWAS) и West African Economic and Monetary Union (UEMOA) в Ниамей, е решено да се създаде частна компания, която да бъде конкурентна, рентабилна и предлагаща безопасност и сигурност в региона. Така през ноември 2007 г. е създадена ASKY Airlines, а на 17 януари 2008 г. на общо събрание в Уагадугу, Буркина Фасо за установяване на новата частна авиолиния с международен статут, общо 80% от акциите са продадени на частни инвеститори, а останалите 20% се прехвърлят към публични финансови институции, чиято мисия е да подпомага частните институции за развитие.

 

По това време Ethiopian Airlines става технически и стратегически партньор на авиокомпанията, чрез договор, който гласи, че през първите 5 години ще държи дял от 40%, но и ще управлява, експлоатира, поддържа и развива превозвача. Първоначалните планове за полети през април 2009 г. се изместват във времето и реално започват да се реализират от 15 януари 2010 г.

 

Багаж

Ръчен багаж: максимални размери до 55x25x40 см и тегло до 7 кг в икономична и до 10 кг в бизнес класа.

 

Регистриран багаж: максимални размери 90x53 см и тегло до 30 кг в икономична и до 40 кг в бизнес класа.

 

Забележка: Възможно е авиокомпанията да промени своите правила за пренос на багаж, така че винаги проверявайте какви са изискванията конкретно за Вашия полет. Позволеното количество багаж към Вашия билет можете да видите още по време на резервация или в e-mail-а, който ще получите от нас след резервация.

Класи на пътуване

Компанията предлага икономична и бизнес класа. Освен повече пространство и комфорт на пътуване, пътниците в бизнес класа получават също и вълнено одеяло и възглавница. Седалките имат възможност за конфигурация и промяна на положението. 

Флот

Към октомври 2017 г. компанията притежава 8 самолета – 3 броя Boeing 737-700 с капацитет 115 места, един Boeing 737-800 (154 места) и 4 броя Bombardier Dash 8Q-400 с капацитет 67 места един Boeing 737-800. 

Базово летище на авиокомпанията

Lomé–Tokoin, познато и като Gnassingbé Eyadéma, е летище, изградено на 5 км североизточно от Ломе, столица на Того, и простиращо се на 413 хектара площ. От януари 2010 г. ASKY Airlines ползва авиобазата за свой хъб. През 2014 г. оттук преминават над 610 хиляди пътници. В края на 2015 г. стартира проект за нов пътнически терминал, който да позволява увеличение на годишния капацитет на 2 милиона пътници. Носи името на Gnassingbé Eyadéma – бивш президент на страната, а Tokoin е най-близкият до летището град. Асфалтовата писта е с дължина 3000 метра. 

Храна на борда

Храни и напитки в икономична класа се сервират според продължителността и часа на полета (закуска, обяд, следобедна закуска или вечеря). В бизнес класа изборът на храни и напитки е много по-голям. Тук се сервира и чаша шампанско като комплимент от превозвача.

 

Ако имате специални предпочитания, можете да ги заявите до 48 часа преди полета.

Допълнителни услуги

По време на полета можете да пазарувате от безмитния магазин, а каталог с продуктите ще намерите в списанието на превозвача, на разположение на всички пътници на ASKY Airlines.