Меню

Ryanair

Най-добрите оферти за полети с Ryanair от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Покажи филтри

Ryanair

Ryanair е ирландска авиокомпания, заемаща водещото място сред нискотарифните превозвачи в Европа. Нейното седалище е на летището в Дъблин, а другата ѝ най-голяма база е лондонското летище Станстед. Авиокомпанията е създадена през 1985 г. от Лиам Лонерган, Кристофър Райън и ирландския бизнесмен Тони Райън, който дава името на Ryanair. Главен изпълнителен директор на компанията е Майкъл О’Лиъри. След неговото включване в управлението на Ryanair компанията започва да се развива бързо, използвайки успешния бизнес модел на нискобюджетен авиопревозвач – евтини самолетни билети за пътуване в икономичен клас на един тип самолети. 

 

Ryanair изпълнява полети до над 190 дестинации, като всички те са до европейски летища, с изключение на пет дестинации в Мароко – Агадир, Фес, Маракеш, Надор и Танжер. Компанията оперира на по-малки летища в близост до големите европейски градове – южното летище на Брюксел, Шарлероа, летище Веце на 70 км от Дюселдорф, летище Франкфурт-Хан, летище Бoве-Тиле близо до Париж и др. В България Ryanair изпълнява полети от летище Пловдив до Лондон-Станстед. Oт март 2016 г. авиокомпанията започна да лети и от летище София (до Станстед и италианския град Пиза). През есента на същата година Ryanair добави още много дестинации от София, предлагайки невероятни възможности за евтини пътувания на българите до Европа. 

Багаж

Ръчен багаж 

Доскоро всеки пътник на авиокомпания Ryanair можеше да вземе със себе си ръчен багаж (чанта, сак или куфар) с размери до 55х40х20 и не по-тежък от 10 кг., както и допълнителен ръчен багаж (малка чанта с размери 35х20х20 – без ограничения на теглото). Тук се включват дамска чанта, чанта за лаптоп, детска раница или торба за пазар от безмитните магазини. Двете чанти ръчен багаж бяха включени в цената на самолетния билет и можеше да бъдат превозвани на борда.

 

От януари 2018 г. политиката за ръчен багаж бе променена, като само пътниците с приоритетен бординг, както и закупилите билети от тарифи Flexi Plus, Plus или Family Plus, имат право да качват големия ръчен багаж на борда. Всички останали пътници предават голямата ръчна чанта на служителите при чекирането на гейта (изхода за качване на борда), като тази услуга е напълно безплатна.

 

Пасажерите, закупили своя самолетен билет след 1 септември 2018 г. или по-рано, но за полети след 1 ноември 2018 г., имат право да качват на борда само малка чанта ръчен багаж вече с по-големи размери – 40х20х25 см. Всеки, който желае да пътува с голям ръчен багаж с размери 55х40х20, трябва да плати допълнителна такса (с изключение на пътниците с приоритетен бординг).

 

По отношение на съдържанието на ръчния багаж Ryanair има строги ограничения. Поради съображения за сигурност, всяка течност трябва да е в прозрачна опаковка от максимум 100 мл., а общият им обем не трябва да надвишава 1 л.

 

Тези ограничения не важат за бебешката храна и лекарствата. Млякото и другите течности за бебета трябва да бъдат отделени от останалия багаж за самостоятелен преглед по време на проверката за сигурност. Лекарствата и бебешката храна може да се пренасят в количествата, необходими за самото пътуване.

Ако пътувате с бебе, можете да носите на борда допълнителен личен багаж за бебето до 5 кг.

 

Регистриран багаж 

 

Ограниченията на размерите на регистрирания багаж са 81x119x119 см, като можете да заплатите за багаж до 20 кг. Максималното позволено количество е 2 броя. Таксата за регистриран багаж варира, в зависимост от сезона, дестинацията и дали багажът е добавен по време на резервацията или след това.

 

Забележка: Възможно е авиокомпанията да промени своите правила за пренос на багаж, така че винаги проверявайте какви са изискванията конкретно за Вашия полет. Позволеното количество багаж към Вашия билет можете да видите още по време на резервация или в e-mail-а, който ще получите от нас след резервация.

Пътнически класи

Като нискотарифна компания, стремяща се да осигури максимално евтино и навременно придвижване на своите клиенти, авиокомпанията предлага само един клас на обслужване – икономичен. 

Онлайн регистрация

Ако не задължителна, то онлайн регистрацията при Ryanair е много силно препоръчителна, тъй като, ако не носите със себе си предварително разпечатана бордна карта на летището, за издаването й на място ще бъдете таксувани до 70 паунда, в зависимост от маршрута. 

 

Периодът, в който можете да извършите онлайн регистрация зависи от това дали желаете да изберете специално място в самолета или не. Услугата избор на седалка се заплаща в зависимост от разположението ѝ. В случай че сте решили да заплатите за избор на място, можете да се регистрирате онлайн от 60 дни до 2 часа преди полета. Ако не желаете да избирате място, което означава, че ще бъдете разпределени на седалка на случаен принцип, трябва да изчакате до 48 часа преди полета, когато ще можете да извършите своята регистрация. Преди тези 48 часа системата няма да позволява регистрацията да бъде извършена. 

 

Ако полетът Ви на връщане е след повече от 4 дни, трябва да се регистрирате за всяка отсечка поотделно. Имайте това предвид, тъй като чекирането от чужбина може да се окаже по-трудно – липса на интернет, невъзможност да принтиран е на бордната карта и тн.  

Флот

Част от стратегията на Ryanair да предлага възможно най-евтини самолетни билети включва използването само на един вид самолети по всички маршрути. Това са модели 737-800 на Boeing, които към 2018 г. наброяват 444. Очаква се до 2019 г. броят им да се увеличи до близо 600, като са поръчани и 135 модела Boeing 737 MAX 200 и още 15 броя Boeing 737-800. 

 

Повече пространство за краката предлагат редовете 1, 2-5, както и 16 и 17.

Летище Дъблин, Ирландия

Летище Дъблин е най-натовареното летище в Ирландия и обслужва нейната столица, отстояща на 10 км северно. През 2015 г. летището е обслужило малко над 25 млн. пътници, с което изпреварва аерогарите на Корк и Шанън, заемащи второ и трето място по трафик в страната. Летището служи за седалище както на Ryanair, така и на ирландския национален авиопревозвач Aer Lingus, и на ирландската регионална авиокомпания Aer Arann.

 

Първият граждански полет от летището на Дъблин е извършен през януари 1940 г. до Ливърпул, като същата година започва строежът на терминална сграда. Днес пътниците са обслужвани на два терминала. На Т1 се обслужват пасажери от кратки полети, както и клиентите на Ryanair. Т2 е запазен за Aer Lingus, American Airlines, Emirates, Etihad Airways, United Airlines, US Airways и Delta Air Lines.

Храна на борда

Храната не е включена в цената на самолетния билет на Ryanair, но може да бъде поръчана на борда срещу допълнително заплащане. Менюто включва разнообразие от закуски, както и топли и студени напитки, бира, вино и алкохол. За топлите напитки си пригответе около 5 евро, а за сандвич около 10 евро.

Допълнителни услуги

В самолетите на Ryanair на разположение е бордното списание на авиокомпанията.