Меню

Cyprus Airways

Advertisement

Най-добрите оферти за полети с Cyprus Airways от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Advertisement

Вижте повече за Cyprus Airways

Cyprus Airways

Cyprus Airways е авикомпания съществувала от 24 септември 1947 до 9 януари 2015 година. До януари 2015 година тя е и националния авиопревозвач на Кипър.

Основана е като смесено дружество, в което влизат частни лица, кипърското правителство и British Airways. Компанията е създадена през 1947, а за седалище е избрана Никозия. Първият полет на авиокомпанията е извършен през  април 1948 година. Високият стандарт и качеството на обслужване, както и евтините самолетните билети, които предлага през годините я превръщат в една от най-предпочитаните авиокомпании в Европа. Базовите летища на Cyprus Airways са били Larnaca International Airport и Paphos International Airport. Кипърската авиокомпания е извършвала редовни полети до над 30 дестинации в Европа, Персийския залив и Близкия изток, като годишно е превозвала около 2 милиона души. Най- популярните дестинации, до които е летял авиопревозвача са Лондон, Манчестър, Бирмингам, Брюксел, Амстердам, Атина, Рим, Париж, Москва, София, Франкфурт, Кайро, Тел Авив, Джейда, Риад. От 2009 година насам компанията има сериозни финансови проблеми и считано от 9 януари 2015 година тя престава да извършва полети и е обявена в несъстоятелност.

Флот

Към 9 януари 2015 г. авиокомпанията притежава модерен, подновен самолетен парк, състоящ се от самолети Airbus 320, Airbus 319 и Airbus 330. 

Летище Ларнака, Кипър

Международно летище Ларнака е разположено на 4 км югозападно от третия по големина град в Кипър – Ларнака (след столицата Никозия и град Лимасол). Самото летище е най-натовареното в страната по брой на пътническия трафик и обслужва пътниците на един основен терминал. Съществува и ВИП терминал, но той служи за важни държавни посещения, частна гражданска авиация и карго полети. 

Освен от туристите, посещаващи остров Кипър, летище Ларнака се използва от много европейци и като отправна точка към Близкия Изток. За да поеме нарастващия трафик, аеропортът разширява и реновира единствения си терминал, като първата фаза на ремонта приключва през ноември 2009 г. и сега капацитетът на летището е 7,5 млн. пътници годишно. През 2015 г. оттук са преминали 5,4 млн. пасажери.