Меню

Finnair

Advertisement

Най-добрите оферти за полети с Finnair от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Advertisement

Вижте повече за Finnair

Finnair

Finnair е националният превозвач на Финландия и най-голямата авиокомпания в страната. Заедно с дъщерните си дружества, тя доминира в авиационния бранш на страната чрез множеството си вътрешни и международни полети. Правителството на Финландия притежава 55,8% капиталов дял. Finnair е и петата най-стара авиокомпания в света, която не е прекъсвала своята дейност от самото си съществуване. От 1963 г. е без фатални инциденти и злополуки, като това я нарежда сред най-безопасните аиокомпании в света. Член е на Oneworld и си сътрудничи с Air China, Air France, Belavia, Rossiya, Czech Airlines, Icelandair. В партньорски отношения е и с Flybe Nordic. 

През 1988 г. Finnair стартира полети между Хелзинки и Пекин, като по този начин става първата западноевропейска авиокомпания, която лети постоянно от Европа до Китай. През 2015 г. е превозила над 10 млн. пътници по 60 европейски, 13 азиатски и 4 американски маршрута. През 2016 г. служителите на Finnair наброяват 4817 души. В момента авиокомпанията лети до 108 дестинации

Авиопревозвачът притежава две дъщерни дружества – Finnair Cargo Oy и Finnair Cargo Terminal Operations Oy. Също така закупува и Kar-Air и Finnaviation.

Багаж

Ръчният багаж на Finnair не трябва да надвишава размери 56x45х25 см. Имате право да превозвате 1 брой ръчен багаж с тегло до 8 кг за икономична и до 10 кг за бизнес класа. В допълнение можете да носите малка чанта, палто и камера.

Регистриран багаж: общият брой от размерите не трябва да надвишава 158 см. В цената на билета е включен 1 брой багаж до 23 кг за икономична класа и 2 броя до 23 кг за класа Про. Пътниците в бизнес класа могат да превозват 2 броя багаж с тегло до 23 кг всеки на полети до Европа и Близкия Изток и 3 броя със същото тегло на междуконтинетнтални полети. 

Забележка: Възможно е авиокомпанията да промени своите правила за пренос на багаж, така че винаги проверявайте какви са изискванията конкретно за Вашия полет. Позволеното количество багаж към Вашия билет можете да видите още по време на резервация или в e-mail-а, който ще получите от нас след резервация.

Пътнически класи

Finnair предлага икономична и бизнес класа в самолетите си. На някои полети се предлагат и премиум места, но те не са обособени в отделна класа, а са част от икономична, с повече комфорт и пространство. 

Пътувате удобно в икономична класа в рамките на Европа, като на Ваше разположение е бордното списание на авиокомпанията. На междуконтиненталните полети ви очаква до 13 см повече място за краката, шумоизолиращи слушалки, комплект, съдържащ маска за очи, тапи за уши, чорапи, четка и паста за зъби. От март 2015 г. почти всички седалки са оборудвани с нови, удобни облегалки за глава.

Пътниците в бизнес класа позлват специални гишета за регистраци, преминават приоритетно през проверките за сигурност, когато това е възможно, имат достъп до бизнес салоните и имат право на повече багаж. Седалките в съседство на борда на Airbus са свободни за още повече лично пространство. Вестници и списани, както и бордното списание на Finnair са на разположение на пътниците. На някои от полетите на дълги разстояния, седалките се трансормират в легло с дължина 200 см. 

Онлайн регистрация

Услугата стартира 36 часа преди полета (24 часа за полети до САЩ) и е налична 24 часа в денонощието. Можете да се регистрирате онлайн за всчики редовни полети на Finnair, излитащи от Финландия и от повечето летища извън страната, включително и когато има прекачване, както и за чартърните полети, излитащи от Финландия. Finnair позволява и мобилно чекиране, което можете да осъществите през смартфона си.

Флот

Към 2016 г. компанията оперира следните 71 самолета:
Airbus: А319-100, А320-200, А321-200, А330-300, А340-300
Embraer: 190 и 170
ATR: 72-500
Sukhoi SuperJet SSJ100
Поръчани са още общо 19 самолета Airbus A350-900XWB и A321-200. 

Летище Вантаа, Хелзинки

Летище Хелзинки е главното летище на Финландия и обслужва основно столичния район на Хелзинки. Намира се в градчето Вантаа, на 17 км северно от центъра на Хелзинки, и е четвъртото по големина летище в Скандинавия. През 1999 г. е обявено за най-доброто летище в света от Международната асоциация за въздушен транспорт. През 2005 г. Асоциацията на европейските авиокомпании го определя като най-точното по отношение спазване на разписанията, а през 2006 г. отново е в класация сред най-добрите аерогари в света.
Летището на Хелзинки има два терминала на 250 м един от друг, свързани с коридор. Това летище е седалище на финландската авиокомпания Finnair, както и на регионалната Blue1. Важна дестинация е и за Norwegian Air Shuttle, Air Finland, Flybe Nordic, TUIfly Nordic. 

Храна на борда

На късите полети в икономична класа се предлага безплатно кафе или чай, както и боровинков сок. Сандвичи, гевреци и опаковани закуски, пресни салати и топла храна, сладкиши, топли и студени напитки са на разположение срещу допълнително заплащане. На междуконтиненталните полети се сервира щедро топло ястие с напитки, както и допълнителна закуска на повечето от тях. 

Ексклузивно меню, в зависимост от продължителността и часа на полета, както и внимателно подбрани напитки, ви очакват в бизнес класа на европейските полети. На презокеанските полети можете да се насладите на нови менюта и коктейл лист, създадени от финландски топ готвачи. Храната се сервира с внимателно подбрани висококачествени вина

Допълнителни услуги

Finnair предлага и програма за лоялни клиенти Finnair Plus, както и членски карти Basic, Silver, Gold и Platinum.