Меню

Silk Way West Airlines

Най-добрите оферти за полети с Silk Way West Airlines от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Silk Way West Airlines

AB Airlines е недействаща авиокомпания с офис в Enterprise House – собственост на London Stansted Airport, Ътълсфорд, Есекс. Тя е един от първите нискотарифни авиокомпании в Англия, предхождащи easyJet и Go Fly.

 

Създадена е под името Air Belfast през 1993 г. от бившите управници на Brymon Airways. По-късно е преименувана на Air Bristol. Още със старта на своята дейност, управлява не много голяма маршрутна мрежа с основни полети между две международни авиобази – Белфаст и Лондон–Станстед. През 1994 г. отваря собствен хъб на територията на Shannon Airport, за да извършва свръзка с летище Лондон Гетуик. Тези операции се оперират под марката AB Shannon.  

 

Последната смяна на името се осъществява успоредно и с откриването на новото седалище на вече променените авиолинии AB Airlines. Обхващаните досега дестинации от AB Shannon са увеличили своя брой, като едни от най-важните са Лондон–Шанън, Лисабон–Берлин Шьонефелд и Бирмингам–Шанън. Ваканционни чартъри също са били осъществявани и за онези, избрали да почиват през отпускарския сезон в Европа.

 

След тежки финансови загуби, голям брой преустановени полети и основно преструктуриране на превозвача, AB Airlines прекратява дейност през август 1999 г. Маршрутните линии от Лондон до Ница и Шанън са поети от British Airways. Малко по-късно Брайън Беал – председател на AB Airlines, стартира нова нискотарифна авиокомпания – Fly Europa.

Флот

 

Компанията притежава флот от самолети Boeing 737-300 и BAC 1-11. През май 1998 г. заявява 6 броя Boeing 737-700. Поради финансови проблеми и неплатежоспособност през следващата година AB Airlines прекратява своята дейност.

Базово летище на авиокомпанията

London Stansted Airport е международно летище в Ътълсфорд, Есекс. Намира се на 48 км североизточно от центъра на Лондон и на 1,5 км от границата с Хертфордшир. Построено е през далечната 1943 г. за кралските ВВС и армията на САЩ като основно депо за поддръжка на самолети. Днес е база за множество нискотарифни авиолинии, като най-голямата от тях е Ryanair. През 2014 г. е на четвърто място по натовареност в Обединеното кралство след Хийтроу, Гетуик и Манчестър. През 2013 г. Heathrow Airport Holdings (по-рано BAA) продава London Stansted Airport на Manchester Airports Group (MAG) за сумата от 1,5 млрд паунда.