Меню

Albanian Airlines

Advertisement

Най-добрите оферти за полети с Albanian Airlines от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Advertisement

Вижте повече за Albanian Airlines

Albanian Airlines

Albanian Airlines е авиокомпания със седалище в Тирана, Албания и основна база международното летище Тирана. Оперира международни полети от 1991 г., когато носи името Arberia Airlines. Година по-късно се преименува на Albanian Airlines. През 1997 г. е авиокомпанията е приватизирана и продадена на ковейтската M.A. Kharafi & Sons Group. В резултат на това е преструктурирана. 11 години по-късно е закупена от Advanced Construction Group (ACG), а през 2009 г. – от Turkish Even Group. През не толкова дългата си история този превозвач бива препродаван няколко пъти.

На 11 ноември 2011 г. Гражданска въздухоплавателна администрация на страната отнема лиценза на превозвача, поради лошото техническо състояние на въздухоплавателните средства и опасения, застрашаващи безопасността на пътниците. Малко преди това – на 20 юни, собственикът на Evsen Group – Али Евсен, заедно с Хюсеин Салем, близък довереник на бившия египетски президент, Хосни Мубарак, са заловени в Испания по подозрение за пране на пари. 

Флот

Към октомври 2011 г. компанията притежава 4 самолета: Bae 146-100 (1 брой с капацитет 73 пътници), Bae 146-200 (1 брой с капацитет 92 пасажери) и Bae 146-300 (2 броя с капацитет 92 и 98 места на борда). 

Базово летище на авиокомпанията

Тирана (Nënë Tereza) е единственото международно летище в Албания. То е известно и с името Rinas International Airport, тъй като се намира на около 11 км от село Ринас, северозападно от Тирана. От 2001 г. носи името на Майка Тереза. Сред авиокмпаниите, опериращи на летището са Alitalia, Blue Panorama Airlines и Adria Airways. През 2014 г. оттук преминават над 1,8 милиона пътници.