Меню

Alitalia

Advertisement

Най-добрите оферти за полети с Alitalia от eSky

Цена на възрастен за двупосочен билет

Advertisement

Вижте повече за Alitalia

Alitalia

Alitalia е националният превозвач на Италия и е 19-та по големина авиокомпания в света. Нейно седалище е римското летище Леонардо да Винчи – Фиумичино. Авиокомпанията е създадена през 1946 под името Alitalia – Linee Aeree Italiane. След фалит през 2008, група инвеститори купува компанията, заедно с нискотарифната Air One. От 13 януари 2009 г. двата превозвача стават част от новосъздадения холдинг Alitalia – Compagnia Aerea Italiana. През 2012 г. Alitalia купува и най-големия италиански нискотарифен превозвач Wind Jet.
Alitalia предлага билети до над 90 дестинации по целия свят, както и до още редица други, чрез своите партньори от Sky Team, от който съюз става част през 2001 г. През 2014 г. тя е единадесетата по големина авиокомпания в Европа. Името "Alitalia" е италианско словосъчетание на думите ali (крила) и Italia (Италия).

Багаж

На борда на Alitalia можете да превозвате един брой ръчен багаж с тегло до 8 кг и максимални размери 55х35х25 см. 

Регистрираният багаж е включен в цената на билета, както следва: 1 брой до 23 кг за икономична и 2 броя до 23 кг за бизнес класа на всички вътрешни полети. На международните позволеният багаж е 1 или 2 броя до 23 кг за икономична, 2 броя до 23 кг за премиум икономична и 2 броя до 32 кг за бизнес класа. 

Забележка: Възможно е авиокомпанията да промени своите правила за пренос на багаж, така че винаги проверявайте какви са изискванията конкретно за Вашия полет. Позволеното количество багаж към Вашия билет можете да видите още по време на резервация или в e-mail-а, който ще получите от нас след резервация.

 

 

Пътнически класи

На борда на самолетите си Alitalia предлага четири класи на обслужване:

Classica – Това е икономичната класа на Alitalia. На борда на новите самолети Airbus A330 и B777 предлага персонални системи за забавление. Пътниците имат възможност да провеждат телефонни разговори със земята, а на някои полети и с други пътници, чрез набиране номера на съответната седалка. Позволеното количество регистриран багаж е 1 куфар до 23 кг. Ръчният багаж, включен в цената на билета, е 1 брой до 8 кг, и размери 55x35x25 см за всички класи на европейските и южноафрикански маршрути.

Classica Plus (или Премиум икономична класа) – Пътниците в тази класа могат да чекират 2 броя регистриран багаж до 23 кг и използват специални чек-ин гишета. Освен това, те могат да се възползват от приоритетно качване на борда, отделна секция в кабината на самолета с ергономични седалки и до 40% повече място за краката. На тяхно разположение са още комплект с принадлежности за удобно пътуване и за сън.

Ottima Business Class – пътниците в тази класа имат достъп до салоните на Alitalia и Sky Team, ползват специални чек-ин гишета и изходи. Позволеното количество регистриран багаж, включен в цената, е 2 броя до 32 кг. Комфортът на борда включва ергономични кожени седалки и повече пространство.

Magnifica Business Class – В допълнение към предимствата на Ottima, класата Magnifica предлага кожени кресла, които се разгъват до напълно хоризонтално положение и имат функция масаж. Обслужването на борда поставя изключително внимание върху детайла. Елегантният комплект с принадлежности на класата печели награда TravelPlus Awards през 2013 г.

Онлайн регистрация

Онлайн регистрация за плет на Alitalia е възможна 24 часа преди излитане. Чрез услугата можете да изберете място в самолета, както и да получите отстъпка за някои допълнителни услуги като например свръхбагаж и повече място за краката.
Бордната карта можете да получите по няколко начина – на компютър (e-mail), на мобилно устройство свързано с интернет, като текстово съобщение, от будките за бърза регистрация на летището или от гишетата за регистрация на Alitalia.

Онлайн регистрацията не е позволена за непридружени непълнолетни, пътници, които имат нужда от специална помощ, пътници, излитащи от Кайро, Рио де Жанейро, Сао Пауло, Триполи и Тунис, както и пътници, летящи до Москва, Санкт Петърбург и Триполи.

Флот

Изцяло обновена, състояща се от 98 самолета към 2017 г., флотът на Alitalia е един от най-младите в света със средна възраст на самолетите 7 години. Ето и някои от моделите, използвани при различните маршрути:
• Boeing 777-200ER, 777-300ER и Airbus A330-200 за полети на дълги разстояния
• Airbus A321-100, A320-200 и A319-100 за полети на средни разстояния

Летище Леонардо да Винчи

Летище Леонардо да Винчи, познато още като Фиумичино, е главното седалище на Alitalia. Намира се в малкото градче Фиумичино, на 35 км югозападно от историческия център на Рим. Това е шестото по натовареност летище в Европа, обслужващо около 40 млн. пътници годишно (2015 г.).
Летището има 4 терминала: T1 за местни полети на Alitalia и полети в рамките на Шенген (code-sharing на Sky Team Alliance, Lux Air and Air Italy); T2 за нискотарифни полети; T3 за международни полети and T5 за щатски и израелски превозвачи.

Храна на борда

Alitalia се е доказала като най-добрия превозвач в света по качество на предлаганата храна на борда. Печели наградата “Best Airline Cuisine” на списание Global Traveler пет поредни години – от 2010 до 2014 г. включително.

За полетите си на къси разстояния в класа Classica (икономична) Alitalia предлага закуска или леко ястие, придружени със селекция от напитки, чай и кафе. По дългите международни маршрути класата предлага избор между две менюта.

В Classica Plus можете да се насладите на топло ястие, снак или закуска, в зависимост от продължителността на полета. Напитка за добре дошли, топли кърпи за ръце, безалкохолни напитки, вина от най-добрите италиански производители и топли напитки също са включени в цената на билета за тази класа.

Менютата в бизнес класа Ottima са вдъхновени от италианските традиции, съобразени със сезона и предлагани с разнообразни напитки и винена селекция.

Най-изисканата италианска кухня ще направи пътуването ви в класа Magnifica незабравимо. Богати на вкусове, изготвени според най-изисканите италиански традиции, менютата са обогатени с разнообразие от най-добрите италиански вина, селектирани от официалния сомелиер на Alitalia.

Допълнителни услуги

Пътниците билети за икономична класа също могат да заявят допълнително място за краката, което се заплаща допълнително.  
Онлайн регистрацията с Alitalia дава възможност за отстъпки по определени услуги.
Пътниците, които имат нужда от специална помощ, трябва да я заявят минимум 48 часа преди полета.
Пътниците, пътуващи с домашни любимци (на възраст поне 3 месеца) трябва да бъдат на летището поне 90 минути преди излитане и да носят със себе си съответните документи на животното.